Afrika Only Amerika Only

Niet missen in Jasper National Park: de Athabasca Glacier

Athabasca Glacier
Foto: Rogier Gruys via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

…en je moet een beetje opschieten met je bezoek, want de beroemde Athabasca Glacier van Jasper National Park verdwijnt in een rap tempo.

Hij is 6 kilometer lang en tussen de 90 en de 330 meter breed: de wereldberoemde Athabasca Glacier in Jasper National Park, Alberta. En ondanks dat ‘ie middenin de Canadese Rocky Mountains ligt, is het gevaarte relatief goed toegankelijk. Dat maakt hem dan ook meteen de meest bezochte gletsjer van Noord-Amerika.

Maar daar kan weleens verandering in komen. Sterker nog: dat gáát gebeuren.

Het natuurwonder is onder invloed van de klimaatverandering met een alarmerende snelheid aan het krimpen. Het gaat zelfs zó snel dat het de huidige verwachting is dat de Athabasca Glacier nog deze eeuw niet meer bestaat.

Die schrikbarende ontdekking werd gedaan toen een onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van de University of Alberta en het Canada Science and Technology Museum, een studie deed naar het tempo waarmee dit allemaal gebeurt. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat de gletsjer al een paar kilometer in de vallei is teruggetrokken.

Athabasca Glacier
Foto: Tourism Jasper

Hoe kan ik de gletsjer het beste kijken?

Vooralsnog is ‘ie er nog – en dus is de Athabasca Glacier een van de absolute hoogtepunten tijdens je bezoek aan Jasper National Park. Hij is op meerdere manieren te zien.

De meest voor de hand liggende wijze, is door simpelweg je auto of camper te parkeren en naar de rand van de gletsjer te lopen. Je komt dan allerlei bordjes tegen die je laten zien waar de gletsjer zich in een bepaald jaartal bevond.

Wil je wél het ijs op? Dan kun je het beste naar het Jasper National Park Icefield Information Centre and Glacier Gallery – een hele mond vol – gaan. Ze kunnen je hier vertellen wat de beste manier is om dat te doen.

Het centrum raadt je dan waarschijnlijk aan om mee te gaan met een tour onder begeleiding van een gids. Die nemen doorgaans ongeveer anderhalf uur in beslag.

De meest unieke manier om de Athabasca Glacier te zien is door met een speciale truck mee te gaan. Deze rijdt het ijs op, waarna je eventjes kunt uitstappen.

Athabasca Glacier
Foto: Don Henson @awesomeDon via Tourism Jasper

Waar vind ik de Athabasca Glacier?

De Athabasca Glacier maakt deel uit van het Jasper National Park. Bezoek dit schitterende natuurgebied en volg de borden naar de gletsjer.

Het Jasper National Park Icefield Information Centre and Glacier Gallery ligt simpelweg langs de AB-93.

🇨🇦 Lees ook Dit is Jasper National Park: het grootste nationale park in de Canadese Rockies