Amerika Only

Een typisch Canadese sport beoefenen? Probeer bijlwerpen!

Foto: Kyle James via Sun Peaks Resort
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het bedrijf Cleavage Axe Co in het skidorp Sun Peaks, British Columbia helpt je jouw bijl in de bullseye te smijten. Een bijzondere activiteit – dat bijlwerpen…

Sun Peaks trekt nogal wat reizigers met een outdoor state of mind. Dat is ook logisch, want de bestemming is vanaf half november een wintersportwalhalla en in de zomer een populaire vertrekplaats voor allerlei hike-tochten door de bergachtige omgeving.

Maar we kunnen het ons voorstellen dat je na zo’n dag in de Canadese wildernis ook weleens zin hebt in iets héél anders. En daarvoor komt het zogenoemde axe throwing aardig in aanmerking…

Bijlwerpen
Foto: Kyle James via Sun Peaks Resort

Wat is bijlwerpen?

Bijlwerpen kun je nog het beste vergelijken met darten, al zijn de pijlen hier vervangen door iets waar je normaal gesproken een boom mee omhakt.

Het fenomeen komt veel voor in Canada, maar ook in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Polen.

Het is de bedoeling dat je jouw bijl vanaf 3,7 meter zo centraal mogelijk in een houten bord smijt. Het liefst natuurlijk precies in de roos, want dat levert het hoogste puntenaantal op.

De bijlen die hiervoor worden gebruikt, zijn doorgaans niet zwaarder dan een kilo, hoewel professionals soms exemplaren van wel anderhalve kilo gebruiken.

Bijlwerpen
Foto: Kyle James via Sun Peaks Resort

Hoe ziet bijlwerpen in Sun Peaks eruit?

Zie je het wel zitten – een beetje je woede afreageren op een houten bord? Cleavage Axe Co helpt je graag.

De organisatie gaat er hierbij vanuit dat je nog nooit eerder aan bijlwerpen hebt gedaan en dus krijg je eerst een training van tien minuten, waarbij de basics worden uitgelegd.

Daarnaast kun je met je reisgenoten beginnen aan een wedstrijdje en kijken wie van jullie het grootste verborgen talent heeft.

Bijlwerpen
Foto: Kyle James via Sun Peaks Resort

Waar vind ik deze organisatie?

De Cleavage Axe Company is iedere dag geopend, hoewel de openingstijden verschillen. Kijk voor de meest actuele tijden op hun website.

Je vindt de Cleavage Axe Company op Unit 9 – 1240 Alpine Road, Sun Peaks in British Columbia.