Amerika Only

Bijzonder hotel, spooky historie: The Empress in Victoria, Brits-Columbia

Fairmont Empress via Destination BC
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hotel The Empress is een trip terug naar een tijd waarin Canada nog bij het Britse Rijk hoorde. Een van de beroemdste gebouwen op Vancouver Island.

🇨🇦 Lees ook Dit is misschien wel de leukste markthal van Canada: Toronto’s St. Lawrence Market

hotel the empress
Fairmont Empress via Destination BC

Dit is The Empress

Victoria op Vancouver Island is als stad nogal – laten we zeggen – Engels. De naam is sowieso een verwijzing naar koningin Victoria, maar veel van de hier aanwezige panden hadden ook nu niet misstaan in een Londense buitenwijk.

Iemand die daar voor een groot deel verantwoordelijk voor is, is Francis Rattenbury. Deze Britse architect was nogal een liefhebber van de bouwstijl in zijn moederland en liet dat in zijn werk op meerdere manieren terugkomen.

Zijn paradepaardje was het Empress Hotel. Rattenbury ontwierp het aan het begin van de twintigste eeuw. De accommodatie had vervolgens niet heel lang nodig om uit te groeien tot hét boegbeeld van luxe op Vancouver Island.

Het verhaal gaat zelfs dat dit hotel jarenlang bewust geen bord met daarop The Empress had. Iedereen die niet wist dat dit The Empress was, was sowieso niet welkom als gast.

Spookverhalen

Ondanks de exorbitante luxe die Rattenbury in The Empress heeft gestopt, heeft het hotel ook een schaduwzijde. Dat heeft te maken met Rattenbury zelf die hier in 1935 op brute wijze werd vermoord.

En niet door zomaar iemand. Door zijn minnares en diens chauffeur toen ze beiden onder de invloed waren van cocaïne.

Sommige medewerkers van The Empress beweren dat Rattenbury het pand nooit heeft verlaten. Zijn geest is hier meermaals gespot.

hotel the empress
Destination BC/Tanya Goehring

Dit zie je in The Empress

Los van geesten mag je in The Empress nog steeds de grandeur van weleer verwachten. De sfeer is er bovendien ook anno nu behoorlijk Brits. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds dagelijks thee geschonken in de lobby.

Het is mogelijk om hier als niet-gast rond te lopen, maar de prijzen voor een kamer vallen buiten het seizoen mee: zo’n €200 à €300 per kamer per nacht. In de zomer kan dit oplopen tot maar liefst €800.

hotel the empress
Fairmont Empress

Zo kom je er

The Empress is het eerste wat je ziet wanneer je met de veerboot vanuit Seattle of Port Angeles aankomt in Victoria. Het adres is 721 Government Street in Victoria, Brits-Columbia.