Amerika Only

Dit is de Bonanza Creek: de plek waar tijdens de Klondike Gold Rush het allereerste goud werd gevonden

Bonanza Creek
Public Domain (links) en Government of Yukon/J. Kennedy via Travel Yukon (rechts)
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Bonanza Creek in Yukon is een interessante, historische bestemming waar een korte wandeling langs interessante panels je van alles leert over de tijd van de goudzoekers.

Even terug in de tijd. Naar 1896, om precies te zijn.

De locatie? Een nietszeggende kreek in het Canadese Yukon genaamd Rabbit Creek. Nietszeggend tót het moment dat een aantal mijnwerkers hier miljoenen dollars aan goud ontdekten. Rabbit Creek en diens omgeving zouden nooit meer hetzelfde zijn…

Bonanza Creek
Public Domain

Wat is Bonanza Creek?

Na de goudvondst trokken er duizenden gelukzoekers naar Yukon. De stad Dawson City groeide uit tot een – voor die tijd – metropool en Rabbit Creek werd omgedoopt naar Bonanza Creek.

Anno nu spreken we officieel van de Bonanza Creek Discovery Claim. Het is de plek in de water die over het algemeen wordt gezien als de plaats waar de Klondike Gold Rush startte, zo’n 17 kilometer ten zuidoosten van Dawson City.

🇨🇦 Lees ook Wil je weten hoe men tijdens de Klondike Gold Rush het goud verzamelde? Bezoek Dredge No. 4 in Yukon!

Bonanza Creek
Government of Yukon/J. Kennedy via Travel Yukon

Wat kan ik hier doen?

De Bonanza Creek Discovery Claim is inmiddels voorzien van een wandelpad van ongeveer een halve kilometer. Je vindt hier allerlei displays die het interessante verhaal van de goudvondst en de daaropvolgende goudkoorts vertellen.

De borden gaan bijvoorbeeld in op de personen die het daadwerkelijke goud vonden, George Carmack, zijn vrouw Kate en haar broer Keish, en waarom alleen George destijds werd aangewezen als de oorspronkelijke vinder.

Spoiler alert: Kate en Keish waren leden van de Tagish First Nation. De angst bestond dat de mijnbouwautoriteiten terughoudend zouden zijn om een claim van een inheemse claimant te erkennen.

Bonanza Creek
Government of Yukon/J. Kennedy via Travel Yukon

Hoe kom ik bij Bonanza Creek?

Wil je ook zien waar de Klondike Gold Rush exact begon? Dat kan. Pak vanuit Dawson City de Klondike Highway en vervolgens de Upper Bonanza Creek Road om bij de exacte locatie te komen.

Je kunt voor meer informatie ook terecht in het bezoekerscentrum aan 1102 Front Street in Dawson City, Yukon.

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel Yukon.