Amerika Only

Niet missen als je in juli naar Canada gaat: de Calgary Stampede

Calgary Stampede 2023
Foto: Calgary Stampede via Travel Alberta
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Calgary Stampede 2023 is het grootste festival van het land en bestaat al sinds 1912. Hét evenement voor rodeo’s, vuurwerkshows en concerten. Oh – én gratis pannenkoeken. Ook niet onbelangrijk.

Zeg Canada en je denkt waarschijnlijk als eerste aan ongerepte wildernissen, ijshockey, ahornsiroop en – laten we eens iets heel anders noemen – Justin Bieber? Laten we het er maar op houden dat cowboys en andere Wild West-taferelen mééstal aan buurman de Verenigde Staten worden toegeschreven.

Toch is dat wel waar het in de stad Calgary minstens één keer per jaar volledig om draait. Dat gebeurt tijdens een tiendaags event genaamd de Calgary Stampede. Een aaneenschakeling van cowboy-ish dingen die zijn weerga niet kent.

Calgary Stampede 2023
Foto: Calgary Stampede via Travel Alberta

Wat is de Calgary Stampede precies?

De Calgary Stampede is een grootschalig festival waarbij Canada de wereld kennis laat maken met haar cowboycultuur. Dat doet het bijvoorbeeld tijdens dagelijkse rodeo’s, waarbij ’s werelds beste rijders allemaal naar Calgary trekken om daar hun kunsten te laten zien.

De Stampede is echter meer dan alleen rodeo’s – zo verraadt ook de bijnaam The Greatest Outdoor Show on Earth. De meer dan éen miljoen (!) jaarlijkse bezoekers duiken ook massaal op alle tentoonstellingen, shows en concerten die er tijdens de Stampede verspreid over Calgary te zien zijn.

De meeste aanwezigen zijn daarbij – uiteraard – gekleed in cowboy-outfits.

Calgary Stampede 2023
Foto: Calgary Stampede via Travel Alberta

Wat kan ik er zelf zien?

Jij kunt natúúrlijk aansluiten bij deze festiviteiten. Ga daarvoor naar Stampede Park: daar vinden de beroemdste events plaats.

Deze evenementenlocatie is host voor een dagelijkse rodeo en een eveneens dagelijkse avondshow. Dat laatste bestaat uit de Cowboys Rangeland Derby, een race die per paard en wagen wordt afgelegd, de Bell Grandstand Show vol acrobatiek en dansers én een afsluitende vuurwerkshow.

Maar zoals gezegd is de Calgary Stampede iets waarbij héél Calgary wordt betrokken. Er vinden verspreid over de stad allerlei programma’s plaats.

De gratis toegankelijke Calgary Stampede Powwow in het Saddledome, bijvoorbeeld: een viering van Canada’s inheemse culturen.

Check de officiële website van de Calgary Stampede voor meer info en het volledige programma!

Calgary Stampede 2023
Foto: Calgary Stampede via Travel Alberta

Wanneer vind de Calgary Stampede plaats?

De eerstvolgende editie van de Calgary Stampede vindt plaats van 7 tot 16 juli 2023.