Amerika Only

Canada’s Wood Buffalo National Park is thuis voor ’s werelds grootste beverdam

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De dam in Wood Buffalo National Park is zo enorm dat hij vanuit de ruimte zichtbaar is. De bevers zijn naar verluidt in de jaren zeventig met hun bouwsel begonnen.

Wood Buffalo National Park

Dit is Wood Buffalo National Park

Het Wood Buffalo National Park is een van de indrukwekkendste nationale parken van Canada.

Het gigantische natuurgebied, dat voor een groot deel bestaat uit gras- en weilanden, huisvest bijvoorbeeld de grootste binnenlandse delta ter wereld.

Het is ook ’s werelds grootste Dark Sky Preserve, wat simpelweg inhoudt dat de luchten boven het park héél erg mooi zijn.

Oh – én het is thuis voor een aantal bedreigde diersoorten. De Wood Buffalo bijvoorbeeld: de naamgever van het park.

🇨🇦 Lees ook Gegarandeerd wildlife zien? Bezoek het Yukon Wildlife Preserve!

Wood Buffalo National Park

Zo is de beverdam ontstaan

Een ander beest dat Wood Buffalo National Park zijn thuis noemt, is de bever. Die zijn hier in zulke groten getale aanwezig dat ook zij een record hebben verbroken. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor de grootste beverdam ter wereld.

Die dam is een halve mijl lang. Dat is ongeveer 0,8 kilometer. Het bouwwerk is zo massief dat hij verschijnt op satellietfoto’s.

Toch duurde het nog relatief lang voordat de dam werd ontdekt. Dat gebeurde toen een oplettende onderzoeker de dam in 2007 zag op Google Earth.

En hij wordt alleen maar groter, want de bevers zijn nog altijd aan het werk. Ze maken in de directe omgevingen allerlei nieuwe dammen. Als deze bij het geheel worden gevoegd, kan de dam langer dan een kilometer worden.

De bevers werken hier sinds de jaren zeventig aan. Dat concluderen verschillende wetenschappers uit het feit dat alle takken zijn voorzien van een laag gras.

Wood Buffalo National Park

Zo kom je bij de beverdam

Wil je de beverdam zien? Dat snappen we, maar dat wordt lastig.

De dam ligt namelijk op een behoorlijk verlaten plek in het National Park. Dat is eigenlijk maar goed ook, want dit voorkomt verstoringen door de mens.

Het is wel mogelijk om een vlucht over Wood Buffalo National Park te maken en zo misschien iets van de beverdam mee te krijgen. Ga hiervoor naar Fort Smith en stap daar aan boord van een klein vliegtuigje of een helikopter. Da’s trouwens sowieso een aanrader voor iedereen die dit natuurgebied wilt zien.