Amerika Only

Dit is de Carcross Desert: met één vierkante kilometer (!) de kleinste woestijn ter wereld

Carcross Desert
Foto: Government of Yukon/J. Kennedy via Travel Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

…en dan ligt de Carcross Desert ook nog eens in het Canadese Yukon: een streek die het toch vooral moet hebben van imposante hoeveelheden ijs. We leggen je hieronder uit hoe het precies zit.

Als een reus een zandbak zou hebben, zou deze er ongeveer zo uitzien als de Carcross Desert. Een opvallend zanderige regio nét boven het plaatsje Carcross in het territorium Yukon die in het verleden liefkozend werd omschreven als the world’s smallest desert.

In werkelijkheid is dit helemaal niet de kleinste woestijn ter wereld. Het is niet eens de kleinste woestijn van Canada.

Dat komt doordat de Carcross Desert simpelweg helemaal geen woestijn is. Het is officieel een reeks zandduinen. Je kunt het maar weten.

🇨🇦 Lees ook Dit is de Miles Canyon: een van de móóiste plekken in Yukon

Carcross Desert
Foto: Government of Yukon/Derek Crowe via Travel Yukon

Hoe is de Carcross Desert ontstaan?

We snappen het wanneer je niet helemaal – mja – snapt hoe dit is ontstaan. Daarom een korte uitleg over het ontstaan van de bestemming.

Daarvoor moeten we ruim twintigduizend jaar terug in de tijd, waarin Yukon nog één groot stuk ijs was. Dat is het op sommige plaatsen nog steeds, maar dat even terzijde.

Toen dit ijs smolt en de gletsjers zich terugtrokken, ontstond er een landschap met daarin grote valleien. Dat leidde, in combinatie met het smeltwater van de gletsjers, tot forse meren waar zich op de bodem flinke hoeveelheden slib opbouwden.

Uiteindelijk droogden deze meren weer op en bleven de huidige zandduinen achter.

Carcross Desert
Foto: Government of Yukon via Travel Yukon

Wat kan ik doen in de Carcross Desert?

De woestijn is nu een populaire outdoor-bestemming bij Yukoners. In de zomer wordt er volop gesandboard, terwijl men hier in de winter rodelt, skiet en snowboardt.

Men wordt hierbij wél opgedragen voorzichtig met de natuur om te gaan: de Desert is op sommige plaatsen behoorlijk fragiel.

Waar vind ik deze woestijn?

Je vindt de woestijn nét iets buiten Carcross in Yukon.

Bronnen: Atlas Obscura en Destination Carcross