Amerika Only

Château Frontenac: zó bezoek je het beroemdste kasteel van Canada

Chateau-Frontenac-Canada
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het imposante Château Frontenac in Quebec is hét boegbeeld van Quebec City. Je kunt er een nachtje blijven slapen, maar als dat je te gortig is, zijn tours door het gebouw ook mogelijk.

Het is het meest gefotografeerde hotel ter wereld: Château Frontenac in Quebec City, Quebec. Letterlijk, bedoelen we. De accommodatie staat onder die noemer in het Guinness Book of Records. Boven bijvoorbeeld de wereldberoemde resorts in Las Vegas. Toch bijzonder.

Nu is Château Frontenac voor ons Europeanen misschien niet het meest historische gebouw dat we ooit hebben gezien. Het kasteel stamt tenslotte uit de negentiende eeuw en dat is vergeleken met de gemiddelde Romeinse tempel echt peanuts.

Het is waarschijnlijk wél een van de mooiste voorbeelden van Victoriaanse architectuur die je ooit hebt gezien. En dat is natuurlijk ook wat waard.

Château Frontenac Québec

Waar komt Château Frontenac vandaan?

Château Frontenac functioneert vandaag de dag als een luxe hotel en dat is het eigenlijk altijd al geweest. Hij verrees in 1893 tenslotte ook al als een tamelijk exclusief resort. Frontenac maakte destijds deel uit van een project waarbij er volop weelderige panden langs de Canadese Pacific Railway werden gebouwd.

Toch duurde het nog even voor het hotel eruit zag zoals we dat vandaag kennen. De centrale, oh zo karakteristieke toren werd namelijk pas in 1924 voltooid. Quebec City beschikt dus pas sindsdien over zijn iconische stadssilhouet.

Château Frontenac Québec

Wat kan ik doen bij dit kasteel?

Het kasteel oogt misschien als het meest hoge pand van de stad, maar dat is het niet. Het is vooral de ligging op een hoge klif die Château Frontenac dusdanig statig maakt.

Dat neemt niet weg dat het evengoed een behoorlijk fors hotel is. Château Frontenac telt zeshonderd kamers, meerdere restaurants en alle faciliteiten die je ook verwacht van een exclusief resort als dit. Een nachtje blijven slapen? Dat kan, maar hou er wel rekening mee dat hier een aardig prijskaartje omheen hangt: rond de $350 per nacht.

Het pand is echter ook te bezoeken voor niet-gasten – je komt tenslotte niet zomaar aan de titel Most Photographed Hotel In The World.

De lobby is sowieso toegankelijk. Hier zijn verschillende historische artefacten uitgestald in glazen vitrines.

Meer zien? Dat kan aan de hand van een van de begeleide rondleidingen die hier worden gegeven.

Château Frontenac Québec

Waar vind ik Château Frontenac?

Het is knap lastig om het kasteel te missen wanneer je naar Quebec City gaat, maar we doen er voor de zekerheid toch maar even een adres bij. Komt ‘ie: 1 Rue des Carrières in Quebec City.

Bron: Atlas Obscura