Afrika Only Amerika Only

Dé ultieme off-path-bestemming: Churchill in de Canadese provincie Manitoba

Churchill Manitoba Canada
Travel Manitoba
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het piepkleine Churchill in Manitoba, Canada staat bekend om haar ijsberen, witte dolfijnen én het feit dat het enige gangbare vervoersmiddel hierheen een trein van VIA Rail is. Oh – en hadden we het al over het fenomenale Noorderlicht gehad?

Je hebt off-path-bestemmingen en je hebt off-path-bestemmingen. Natúúrlijk komen er op Plek A minder toeristen dan op Plek B. Maar als je écht even nagenoeg alleen wilt zijn, is Churchill je go-to.

🇨🇦 Lees ook De mooiste herfstkleuren van Canada zien? Pak een trein van Sudbury naar White River!

Churchill Manitoba Canada
Travel Manitoba

Wat is Churchill in Manitoba, Canada?

Churchill is een stadje in het uiterste noorden van de Canadese provincie Manitoba. Het ligt aan de Hudson Bay, telt niet eens duizend inwoners en het er is er doorgaans koud.

Er-rug koud. Ter illustratie: de gemiddelde temperatuur in januari is -26ºC. Een warme jas is hier dus zéker geen overbodige luxe…

Churchill Manitoba Canada
Travel Manitoba

Wat kan ik hier doen?

Toch weerhoudt dat reizigers er niet van om naar Churchill te reizen. Ook niet tijdens de wintermaanden.

Dat komt omdat Churchill dan eigenlijk op haar indrukwekkendst is. Dit heeft er deels mee te maken met het feit dat het ijsberenseizoen dan aan de gang is.

Dit seizoen start doorgaans in het najaar en geeft je de mogelijkheid om de majestueuze beesten van dichtbij te zien – op een veilige afstand, weliswaar. Verschillende tours brengen je vlakbij hun leefgebieden. De bijnaam van Churchill is niet voor niets Polar Bear Capital of the World.

‘Is er dan in de zomer nog wel iets te doen?’

Oh, jazeker. Churchill is namelijk ook Beluga Capital of the World. De ijsberentours worden in de zomer verruild voor boottochten waarbij de kans op het spotten van witte dolfijnen erg groot is.

Wil je weten waarom deze dieren juist hier leven? Ga dan naar het treinstation van Churchill. Dit pand functioneert namelijk ook als een gratis expositie over de flora en fauna van de streek.

Churchill Manitoba Canada
Travel Manitoba

Hoe kom in Churchill in Manitoba, Canada?

Plannen om naar Churchill te gaan? Dan heb je niet veel keuze. Je kunt met de boot en de trein. En aangezien de boot best wel een gedoe is om te regelen, is de trein eigenlijk je enige optie.

De treinen van VIA Rail vertrekken vanuit het plaatsje Winnipeg, ook in Manitoba. Dat is niet zomaar een reis. Het is een trip van bijna 1.700 kilometer door een werkelijk majestueus landschap.

De trein doet er dan ook twee dagen en twee nachten over (no worries – je kunt aan boord slapen), maar de reis is minstens net zo indrukwekkend als je eindpunt. Een absolute aanrader.

Meer weten? Check de website van VIA Rail!

Dit artikel wordt je aangeboden door VIA Rail.