Amerika Only

Het is twee keer per jaar mogelijk om per trap de CN Tower te beklimmen

CN Tower bezoeken
Foto: Destination Ontario
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

CN Tower bezoeken? De meeste reizigers pakken uiteraard de lift – en dat is ook meer dan logisch. Maar héél soms is de trap naar boven ook een optie. We vertellen je hieronder waarom dat eigenlijk best de moeite waard is.

De CN Tower in Toronto, Ontario was ooit het hoogste vrijstaande gebouw ter wereld. Die titel zijn ze misschien halverwege kwijtgeraakt aan onder meer Dubai’s Burj Khalifa, maar het Canadese icoon heeft op z’n minst nog wél een ander record in handen.

Het pand beschikt namelijk over ’s werelds hoogste metalen trap. En dat is toch ook wat waard.

🇨🇦 Lees ook Het beste uitzicht van Vancouver vind je bovenin déze toren

CN Tower bezoeken

Is deze trap toegankelijk voor het publiek?

Ja – en nee.

Het recordhoudende trappenhuis is normaal gesproken niet toegankelijk voor het grote publiek. Hij wordt doorgaans alleen in het geval van nood ingezet.

Maar twee keer per jaar vindt er toch een uitzondering plaats.

Dat heeft alles te maken met liefdadigheid. Wie de CN Tower wil beklimmen, kan zich daar vooraf voor inschrijven. Voorwaarden zijn wel dat je $25 betaalt, zestien jaar of ouder bent én in staat bent om minstens $125 voor een goed doel op te halen. Dit kun je onder meer bereiken door je tocht naar boven te laten sponsoren door een willekeurig bedrijf.

Voorbeeld: op 15 en 16 april 2023 werd er geld ingezameld voor natuurbehoud tijdens het evenement CN Tower Climb for Nature.

CN Tower bezoeken
Foto: Destination Ontario

De CN Tower bezoeken: hoe lang duurt het voordat ik boven ben?

Denk overigens niet dat je zomaar boven bent. De CN Tower is tenslotte 553 meter hoog. Het kost naar verluidt een halfuur en 1.776 stappen voordat je bij het observatiedek bent. Wie in de SkyPod moet zijn, heeft daar zelfs 2.579 stappen voor nodig.

Sommige traplopers maken er desondanks een missie van om tijdens zo’n event zo snel bovenop de toren te staan.Het record staat momenteel op naam van ene Brendan Keenoy. Hij had er zeven minuten en 52 seconden voor nodig, hoewel er openlijk wordt getwijfeld aan de exacte tijd.

CN Tower bezoeken
Foto: Destination Ontario

Is de CN Tower bezoeken de moeite waard?

Liever gewoon op je gemak Toronto’s CN Tower bezoeken? Slimme keuze. De CN Tower is een van Canada’s beroemdste bouwwerken. Een liftrit naar boven is een must-do voor iedereen die voor het eerst naar Toronto gaat.

Om bij de ingang van de CN Tower te komen hoef je eigenlijk alleen maar naar boven te kijken, maar just to be sure: het adres is 301 Front Street West in Toronto, Ontario.

Bron: Atlas Obscura en Curiocity