Amerika Only

5 toffe shops in Dawson City die je voor eventjes meenemen naar het Wilde Westen

Government of Yukon via Travel Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dawson City in het Canadese Yukon was ooit dé uitvalsbasis voor de vele gelukszoekers die in het naburige Klondike naar goud zochten. Het is, wat dat betreft, ook niet heel vreemd dat veel winkeltjes in het huidige Dawson City direct of indirect verwijzen naar dit roemruchtige verleden.

Dat doen de meeste zaken via hun exterieur. Zeker de shops langs Front Street hebben voorgevels die je het idee geven dat je daadwerkelijk in de tijd van de goudzoekers bent beland.

Veel van deze panden staan al decennia overeind. Daardoor heeft Dawson City nog het meeste weg van een soort real-life filmset.

Maar het aanbod van de winkels mag er ook zeker zijn en hoewel je waarschijnlijk niet met een tweede koffer vol souvenirs thuiskomt, is het zeker leuk om in een van déze zaken rond te struinen.

🇨🇦 Lees ook Wil je weten hoe men tijdens de Klondike Gold Rush het goud verzamelde? Bezoek Dredge No. 4 in Yukon!

1. Dancing Moose

Alleen al vanwege die naam krijg je zin om deze zaak te verkennen, toch?

Dancing Moose is gespecialiseerd in cadeautjes en accessoires, waarvan er veel worden gemaakt door artiesten uit Yukon. De winkel noemt zichzelf ook wel een bestemming voor sophisticated souvenir shopping.

Adres: 986 Front Street in Dawson City, Yukon

Government of Yukon via Travel Yukon

2. Dawson Trading Post | Dawson City, Yukon

De Dawson Trading Post is verre van je plaatselijke postkantoor. Ze verkopen alles wat je nodig hebt voor een trip in the great outdoors, waaronder kampeerbenodigdheden, visgerei en alles wat komt kijken bij een vaarsessie in een kano. Een leuke zaak!

Adres: 966 Front Street in Dawson City, Yukon

3. Dawson City General Store

We kunnen er niets aan doen: wij zijn fan van general stores. Je weet wel – van die typisch Noord-Amerikaanse winkeltjes die rondom kleine dorpen functioneren als de plaatselijke supermarkt.

Daar waar Dawson City ook geen megastad is, vind je hier uiteraard zo’n general store. De Dawson City General Store is de plaatselijke variant en voor toeristen interessant vanwege zijn supergave exterieur. Maak er zéker een foto van – en als je er toch bent, kun je best een van hun verse broodjes meenemen.

Adres: 1000 Front Street in Dawson City, Yukon

Dawson City Yukon
Government of Yukon via Travel Yukon

4. Klondike Nugget & Ivory Shop | Dawson City, Yukon

Dawson City was, zoals je inmiddels weet, ooit dé uitvalsbasis voor goudzoekers. Die historie wordt het best aangehaald in de Klondike Nugget & Ivory.

Waarom? Nou – omdat er hier anno nu nog stééds goud wordt verkocht. Dit is afkomstig van goudstukken gevonden door mijnwerkers die de omgeving van Klondike nog altijd niet hebben verlaten.

Adres: 990 Front Street in Dawson City, Yukon

5. Maximilian’s Gold Rush Emporium

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft Maximilian’s Gold Rush Emporium dan weer niets te maken met goudzoekers. Dit is namelijk de plaatselijke boekenwinkel: een walhalla voor lokale uitgaves en souvenirs.

Ze claimen bovendien de grootste verzameling ansichtkaarten te verkopen.

Adres: 982 Front Street in Dawson City, Yukon

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel Yukon.