Afrika Only Amerika Only

Dit is Dawson City: een van de meest unieke dorpen in Yukon

Foto: Government of Yukon via Tourism Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dawson City is een ware throwback naar de tijd van de Klondike Gold Rush. Je ziet er onder meer een saloon (uiteraard met openklappende deuren), de oudste gokhal van Canada en nog meer dingetjes die niet misstaan in een willekeurige Wild West-film.

Even terug naar het einde van de negentiende eeuw. Deze jaren stonden in dit deel van Canada grotendeels in het teken van een enorme goudkoorts. Toen bleek dat de goudklompen in de Bonanza Creek nog nét niet voor het oprapen lagen, trokken de mijnwerkers massaal naar de regio Klondike in Yukon.

Deze zoektocht, die later bekend werd als de Klondike Gold Rush, zorgde er ook voor dat Dawson City tot wasdom kwam. Alle mijnwerkers moesten tenslotte ook ergens wonen. Het duurde zodoende niet lang voordat Dawson City de grootste stad ten westen van Winnipeg was. Het telde zo’n veertigduizend inwoners en was bovendien van 1898 tot 1953 de hoofdstad van Yukon.

Dat is inmiddels wel anders. Toen de goudmijnen in Klondike uitgeput raakte, beseften de veertigduizend man dat er eigenlijk geen noodzaak meer was om in Dawson te blijven wonen. Ze trokken massaal weg en lieten Dawson City voor wat het was. De stad moest in 1953 zelfs zijn functie als hoofdstad inleveren. Die ging naar Whitehorse.

🇨🇦 Lees ook Dit is de Miles Canyon: een van de móóiste plekken in Yukon

Dawson City
Foto: Hans G. Pfaff via Tourism Yukon

Wat is er te doen in Dawson City?

Het verbaast je waarschijnlijk niet dat het Dawson City van nu, waar nog zo’n 1.500 mensen wonen, grotendeels in het teken staat van de zoektocht van weleer. Tenslotte had de stad helemaal niet bestaan als de Klondike Gold Rush geen ding was geworden.

Meer ontdekken over de Gold Rush kan bijvoorbeeld in het Dawson City Museum. Liever een hands-on approach? Dan kun je vanuit Dawson City ook een tour nemen naar de daadwerkelijke Klondike Gold Fields. Je kunt ook de Dredge No. 4 bezoeken: een baggerschip waarmee het goud uit de grond werd gehaald.

Wil je jezelf gewoon in het Wilde Westen wanen? Dan is een wandeling over Front Street eigenlijk al voldoende. Je vindt hier een saloon, een general store, een postkantoor en nog meer panden waarvan sommigen er ook al stonden in de tijd waarin de ruigste cowboys Dawson City hun thuis noemden.

Toch is Dawson City meer dan alleen de zoektocht naar goud. Je vindt er anno nu ook opvallend veel entertainment. De jaarlijkse Outhouse Races, bijvoorbeeld. Hierbij is het de bedoeling dat je jezelf in een rijdend toilet – ja, écht waar – zo snel mogelijk over de finish sleept.

🇨🇦 Lees ook Wil je weten hoe men tijdens de Klondike Gold Rush het goud verzamelde? Bezoek Dredge No. 4 in Yukon!

Dawson City
Foto: Government of Yukon via Tourism Yukon

Hoe kom ik hier?

Dawson City wordt door veel reizigers bezocht tijdens een roadtrip door Yukon. Je kunt het ook combineren met Alaska. Via de Top of the Word Highway ben je relatief snel in de Verenigde Staten.

Let wel: de dichtstbijzijnde grens tussen de twee landen is alleen open in de zomer.