Afrika Only Amerika Only

Dit is de grootste mall van Canada: de West Edmonton Mall in Alberta

West Edmonton Mall in Canada
Foto: West Edmonton Mall via Travel Alberta
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Heb je – na al je avonturen in Canada’s ongerepte natuur – spontaan zin om een dag te shoppen? Dan is er eigenlijk maar één bestemming die zichzelf hiervoor de beste mag noemen: de West Edmonton Mall in Canada.

…en die eer gaat naar de West Edmonton Mall in Edmonton, Alberta. Het gigantische winkelcentrum is sinds 1981 een absoluut begrip in Canada en stond tot 2004 zelfs in het Guinness Book of Records als het grootste exemplaar ter wereld.

Dat is het inmiddels dus niet meer, maar de mall heeft qua allure niets ingeleverd. Wij vinden dit bovendien niet alleen het grootste, maar ook het beste winkelcentrum van Canada. Door de winkels, maar vooral doordat de West Edmonton Mall zoveel meer is dan dat.

West Edmonton Mall in Canada
Foto: West Edmonton Mall via Travel Alberta

Welke winkels vind ik in de West Edmonton Mall in Canada?

Maar goed – shops first. In de West Edmonton Mall vind je winkels in alle soorten en maten, te beginnen met de zogenoemde anchor stores. Dit zijn de grote warenhuizen die zich aan de buitenzijdes van de mall bevinden. Dat zijn, in dit geval, onder meer Hudson’s Bay, Marshalls en Simons.

Tussen de anchor stores vind je maar liefst achthonderd (!) winkels die onderling behoorlijk verschillen. Luxe merken als Louis Vuitton en Gucci hebben hier een eigen zaak, maar je ziet er ook specialisten zoals Pepper Palace – voor al je hete sauzen.

Grote, Noord-Amerikaanse ketens als Bed Bath & Beyond, Best Buy en Build-A-Bear bevinden zich eveneens onder de genodigden.

Extra leuk is dat de West Edmonton Mall verschillende themagebieden heeft waaraan sommige winkels zijn gekoppeld. Europa Boulevard is bijvoorbeeld ingericht aan de hand van een, zo lijkt het, Mediterraan stadscentrum, terwijl Chinatown bekendstaat om zijn Aziatische decoraties én specialty shops. BRBN st. is het restaurantgedeelte.

West Edmonton Mall in Canada
Foto: West Edmonton Mall

Wat is er nog meer te doen in de West Edmonton Mall in Canada?

Het unieke aan de West Edmonton Mall is echter dat er zoveel meer is te doen dan winkelen alleen. Je ziet er meerdere attracties die je doorgaans niet zo een-twee-drie associeert met een mall.

De attractie Birds of Paradise is daar misschien wel het meest toonaangevende voorbeeld van: een ritje in een zwanenboot. Een beetje zoals je dat misschien nog kent van Rollercoaster Tycoon, zeg maar. In een mall, ja.

Heb je – om welke reden dan ook – opééns zin in een fikse pot minigolf? Dan kan dat ook: bij Professor WEM’s Adventure Golf. En het verbaast je inmiddels waarschijnlijk niet eens meer dat de West Edmonton Mall ook een kartbaan heeft – met meerdere verdiepingen. Hij heet Drive, ter informatie.

West Edmonton Mall in Canada
Foto: West Edmonton Mall via Travel Alberta

Hoe kom ik er?

Plannen om een roadtrip door Canada te maken? Skip de West Edmonton Mall dan zéker niet. Het adres: 8882 170 Street NW in Edmonton.