Amerika Only

Wil je weten hoe men tijdens de Klondike Gold Rush het goud verzamelde? Bezoek Dredge No. 4 in Yukon!

Dredge 4
Foto: Hans G. Pfaff via Travel Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Maak kennis met Dredge No. 4. Een gigantisch baggerschip nabij Dawson City dat onmisbaar was in de tijd van de goudzoekers.

Toen bleek dat er in de Bonanza Creek in de regio Klondike nogal wat goud was te vinden, trokken de mijnwerkers massaal naar dit deel van Yukon. Steden als Dawson rezen daarbij als paddenstoelen uit de grond en het duurde niet lang voor de eerste goudklompen tevoorschijn kwamen.

Men gebruikte hier machines als de Dredge No. 4 voor. Een immens baggerschip van hout dat tijdens zijn hoogtijdagen maar liefst 9.000 kilo goud naar het oppervlak tilde.

🇨🇦 Lees ook Dit is Dawson City: een van de meest unieke dorpen in Yukon

Dredge 4
Foto: Government of Yukon via Travel Yukon

Wat is er te zien?

Dredge No. 4 mag dan niet meer actief zijn; hij staat nog altijd op dezelfde plaats als waar ‘ie toen massieve goudklompen omhoog takelde. Op de Klondike Gold Fields, dus. Op Claim 17.

Het gevaarte van ruim 18 meter hoog maakt daar deel uit van het Dredge No. 4 National Historic Site. Je kunt een tour maken door het interieur van de massieve machine.

Deze worden begeleid door medewerkers van het park. Zij vertellen je van alles over de werking van Dredge No. 4, maar ook over hoe de zoektocht naar goud eruit zag vóór dit soort machines hun intrede deden. Dat gaat aan de hand van een tijdlijn: van de dagen waarin goud nog met de hand moest worden opgegraven tot een periode waarin grootschalige machines het werk overnamen en grote corporaties zich met het proces gingen bemoeien.

Dredge 4
Foto: Government of Yukon via Travel Yukon

Hoe kom ik bij Dredge No. 4?

De National Historic Site ligt op zo’n twintig minuten rijden vanuit Dawson City, Yukon. Onthoud dat je eerst naar het bezoekerscentrum moet gaan, want alleen daar kun je zo’n rondleiding boeken.

Het adres: Upper Bonanza Creek Road in Dawson City, Yukon.