Amerika Only

Roadtrips door Canada: de Fundy Coastal Drive in New Brunswick

Fundy Coastal Drive
Foto: Tourism New Brunswick
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In samenwerking met de Canadese camperverhuurder Fraserway delen we iedere maand een toffe roadtrip langs de mooiste bestemmingen van Canada. Dit keer is dat de Fundy Coastal Drive langs de kust van New Brunswick.

Maar eerst: heb je plannen om de Fundy Coastal Drive te rijden? Trek er dan genoeg tijd voor uit. Hij is namelijk 438 kilometer lang.

En ja – we weten dat je dit in zes uur tijd kan overbruggen. Maar dat is als je nergens stopt. Niet in het wereldberoemde Fundy Bay National Park. Niet bij de tientallen plekken waarvandaan je migrerende walvissen kunt spotten. En niet in de oudste stad van Canada.

Kortom: smeer de Fundy Coastal Drive lekker uit over een aantal dagen om er het meeste van te maken. Gesnapt? Mooi.

🇨🇦 Lees ook Roadtrips door Canada: de Viking Trail in Newfoundland en Labrador

Fundy Coastal Drive
Foto: Tourism New Brunswick

Hoe loopt de Fundy Coastal Drive?

De Fundy Coastal Drive, soms ook wel de Fundy Shore Scenic Drive genoemd, volgt de volledige zuidelijke kustlijn van de provincie New Brunswick. Hij start in St. Stephen en eindigt in Sackville, hoewel je hem natuurlijk altijd andersom kunt rijden.

De rit is een officieel een samentrekking van drie snelwegen: Route 209, Route 242 en Route 302.

Fundy Coastal Drive
Foto: Tourism New Brunswick

Wat zie ik tijdens de Fundy Coastal Drive?

Onderweg kom je langs allerlei spectaculaire landschappen, maar ook vissersdorpje en interessante steden.

Dé reden dat men überhaupt begint aan een trip over de Fundy Coastal Drive? De naamgever van de route: Fundy National Park.

Fundy National Park

Fundy National Park is een van de meest bijzondere fenomenen in Canada – en dat komt door de Bay of Fundy.

Deze baai heeft namelijk een hogere getijdenwisseling dan waar dan ook ter wereld. Het verschil tussen eb en vloed is hier maar liefst 15 meter (!). En dan komt het ook nog eens twee keer per dag voor.

Saint John

De stad Saint John is de hoofdstad van New Brunswick en ligt op ongeveer een uurtje rijden van Fundy National Park. Het is ook de oudste stad van het land. Hij stamt uit 1783.

Dat zie je helaas niet echt terug in het stadsbeeld. De oudste panden werden namelijk grotendeels verwoest tijdens een brand in 1877. Een van de weinige gebouwen die de catastrofe wist te overleven, is de St. John’s Anglican Church, inmiddels uitgeroepen tot National Historic Site.

Andere, indrukwekkende bestemmingen in deze stad zijn de markthal Saint John City Market, de Carleton Martello Tower en het fraaie Imperial Theatre.

Hopewell Rocks Provincial Park

Die enorme getijden waar we het hierboven over hadden? Die komen niet alleen voor in Fundy National Park, maar in de hele Bay of Fundy. Dit heeft door de jaren heen geleid tot zogenoemde zeestapels: natuurlijk gevormde kunstwerken in de vorm van grote gesteentes. Je ziet ze onder meer in het Hopewell Rocks Provincial Park.

Lobsters

Ja, ja – we weten dat dit niet echt een bezienswaardigheid is. Maar toch: New Brunswick staat bekend om zijn kreeften. Stop zéker bij een lokale visspecialist om ze te proberen. Je komt ze in ieder geval genoeg tegen.

Fundy Coastal Drive
Foto: Tourism New Brunswick

Hoe kan ik de Fundy Coastal Drive het beste rijden?

Pik je RV op bij het camperdepot van Fraserway in Halifax. Dat ligt weliswaar in Nova Scotia, maar het is hiervandaan slechts twee uur rijden naar Sackville, waar je aan je route kunt beginnen.