Amerika Only

5 typisch Canadese general stores die je NIET mag missen

General store
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een general store wordt omschreven als ‘een algemene handelswinkel op het platteland’, maar wie in Noord-Amerika is geweest, weet dat het véél meer is dan dat.

De winkels zijn bijvoorbeeld een ware trip terug in de tijd, daar waar veel van dit soort zaken stammen uit het begin van de twintigste eeuw.

Ze zijn ook typerend voor Canada en de Verenigde Staten – en soms een opmars naar behóórlijk wat succes. Zo begon het warenhuis J. C. Penney ooit als een general store.

Bovenal maak je in dit soort zaken vaak kennis met het échte Canada: dat van vriendelijke mensen, handgemaakt ijs en verse maple syrup – niet de overgeproduceerde variant die je in vele giftshops tegenkomt.

Hoe dan ook: deze vijf varianten horen wat ons betreft bij de leukste van het land.

1. Enniskillen General Store

De Enniskillen General Store mag dan ruim 175 jaar oud zijn; alle eigenaars hebben tenminste één traditie eervol in stand gehouden. Een traditie genaamd Big Baby Ice Cream, welteverstaan. De specialiteit van het huis komt hier dus in de vorm van hele, hele grote ijsjes.

Adres: 751 Old Scugog Road in Hampton, Ontario.

2. Robinson’s

De Robinson’s General Store werd in het verleden meermaals verkozen tot Canada’s Best Country Store, mede dankzij haar enorme assortiment en het feit dat ‘ie al sinds 1921 in business is. De specialiteit van het huis? Dat zijn – ietwat opmerkelijk – mocassins.

Check wel vooraf even de openingstijden: in januari 2023 was Robinson’s namelijk opeens een lange tijd gesloten.

Adres: 1061 Main Street in Dorset, Ontario.

3. South Algonquin General Store

Volgens veel Canadezen heeft de South Algonquin General Store de beste koffie in de wijde omtrek. Het lijkt ons de moeite waard om in ieder geval te checken of dat echt zo is. Kun je meteen wat van de zelfgemaakte baked goods meenemen, want daar staan ze ook bekend om. Er hangt bovendien kunst van lokale artiesten.

Adres: 3895 Loop Road in Harcourt in Ontario.

4. Trousdale’s

De Trousdale’s General Store is de oudste zaak uit dit rijtje. Sterker nog: het is de oudste variant van Canada. Hij bestaat tenslotte al sinds 1836: een feit waar ze hier behoorlijk trots op zijn.

Het assortiment is echter verrassend modern en bestaat niet alleen uit de usual suspects die je in zo’n zaak tegenkomt, maar ook uit een behoorlijk kledingaanbod.

Adres: 4395 Sydenham MI Street in Sydenham, Ontario.

5. Young’s General Store

De Young’s General Store is ‘slechts’ vijftig jaar actief, maar veel Canadeser dan dit worden ze niet. Enorme plakken fudge die ter plekke worden gemaakt, augurken in een gigantisch vat en al het visgerei dat je nodig hebt: je vindt het in deze indrukwekkende zaak.

Het is ook de enige winkel uit dit lijstje met een full-size moose voor de deur.

Adres: 105 Mission Road in Wawa, Ontario.