Amerika Only

Zéker bezoeken in Canada: het Head-Smashed-In Buffalo Jump Interpretive Center

Head Smashed In Buffalo Jump
Foto: Andrew Penner via Travel Alberta
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Deze klif in de uitlopers van de Rocky Mountains is een van Canada’s culturele én ecologische hoogtepunten en staat sinds 1981 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Sla de Head-Smashed-In Buffalo Jump dan ook niet over.

We kunnen dit artikel beginnen door te stellen dat het Jump Interpretive Center een van de beste bestemmingen is om meer te weten te komen over de levensstijl van de Blackfoot-indianen die dit gebied ooit hun thuis noemden.

We kunnen ook ingaan op het belang van deze regio voor de archeologie in het algemeen.

Maar als je voor het allereerst naar Canada gaat, heb je waarschijnlijk een iets meer prangende vraag. Want wat is in hemelsnaam een buffalo jump?

Foto: Roth & Ramberg via Travel Alberta

Wat is een buffalo jump?

Eerst even een kleine disclaimer: voor dierenliefhebbers wordt het onderstaande niet bepaald een vrolijk verhaal.

Een buffalo jump is namelijk een rots waar Canada’s oorspronkelijke bewoners bizons naartoe jaagden. Doel hiervan was de beesten van de rots te laten springen, waarna ze hun poten braken en zodoende makkelijker gedood konden worden.

Bekijk de foto’s op deze pagina en je ziet meteen waarom de buffalo jump van Head-Smashed-In hiervoor uitermate geschikt was…

Head Smashed In Buffalo Jump
Foto: Roth & Ramberg via Travel Alberta

Waarom is het Head-Smashed-In Buffalo Jump Interpretive Center zo beroemd?

Omdat volkeren als de Blackfoot-indianen geen zin hadden om dagen te reizen voor ze zo’n buffalo jump hadden gevonden, vestigden ze zich vaak vlakbij dit soort plekken. Zo ook hier.

In deze regio zijn zodoende veel artefacten gevonden die ons een beeld hebben gegeven van hoe de Blackfoot-indianen geleefd hebben.

Het duurde overigens wel even voordat deze vondsten het daglicht opnieuw zagen. De eerste opgraving stamt uit 1938 – indianen leefden hier 5.500 jaar (!) eerder. Deze werd verricht door het American Museum of Natural History in New York City.

Head Smashed In Buffalo Jump
Foto: Jeremy Fokkens via Travel Alberta

Wat kan ik hier zien?

De buffalo jump, die aan het begin van de jaren tachtig werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, werd in 1987 uitgebreid met een bezoekerscentrum. Daar wordt, op basis van onder meer de vondsten die hier zijn gedaan, gedeeld hoe de Blackfoot-indianen leefden. Je kunt er ook workshops volgen en om de zoveel tijd vinden er indianenfestivals en andere events plaats.

Head Smashed In Buffalo Jump
Foto: Jeremy Fokkens via Travel Alberta

Hoe kom ik bij het Head-Smashed-In Buffalo Jump Interpretive Center?

Het museum is goed bereikbaar vanuit Calgary. Rij hiervoor zuidelijk op Highway 2 tot je borden voor Head-Smashed-In Buffalo Jump ziet.

Het adres: Highway 785 in Fort MacLeod, Alberta.