Afrika Only Amerika Only

Het Wood Buffalo National Park is een van de mooiste, onontdekte natuurgebieden van Canada

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wood Buffalo National Park is ’s werelds grootste Dark Sky Preserve, wat simpelweg inhoudt dat de luchten boven dit park erg helder en schitterend zijn. Maar er is meer te zien. Zeldzame bizons, bijvoorbeeld.

Wood Buffalo National Park

Dit is het Wood Buffalo National Park

Het Wood Buffalo National Park werd in 1922 uitgeroepen tot beschermd gebied, zodat de verschillende plant- en diersoorten in het natuurgebied bewaard konden blijven.

Daar was destijds ook alle reden toe. Het park beschikt namelijk over de grootste gras- en weilanden van Noord-Amerika: landschappen die essentieel zijn voor het behoud van de naamgever van het nationale park.

De Wood Buffalo, een bepaald type bizon, is namelijk een bedreigde diersoort. Er waren ooit miljoenen van, maar anno 1900 waren er daarvan nog maar duizend over. Alle reden om ze in 1922 goed te beschermen, dus.

Het is niet het enige dier in Wood Buffalo National Park dat wordt bedreigd met uitsterven. De trompetkraanvogel is een ander voorbeeld. Het dieptepunt van zijn bestaan vond in 1994 plaats, toen er nog maar letterlijk vijftien (!) van over waren.

Wood Buffalo National Park

Dit zie je in Wood Buffalo National Park

Bijzondere diersoorten zijn één reden om Wood Buffalo te bezoeken, maar er is meer. Het park is bijvoorbeeld ook thuis voor de grootste binnenlandse delta ter wereld.

Dat moeten we misschien even uitleggen. Een rivier mondt meestal uit in de zee, maar in zeldzame gevallen gebeurt dat in – tja – niets.

Dat is in Wood Buffalo NP het geval. Het gaat hierbij om uitmondingen van zowel de Athabasca River als de Peace River.

En dan is er nog die fenomenaal heldere lucht. Dat maakt Wood Buffalo Nationaal Park een ideale bestemming voor het spotten van het noorderlicht.

🇨🇦 Lees ook In dit kleine dorpje in Canada is het noorderlicht 300 nachten per jaar (!) te zien

Wood Buffalo National Park

Zo kom je er

Klein nadeel: het Wood Buffalo Park is niet eenvoudig te bezoeken. Veel delen van het park zijn niet toegankelijk per auto.

Ons advies: rij naar Fort Smith op de grens van Alberta en de Northwest Territories en stap daar aan boord van een helikopter of een klein vliegtuig. Vanuit de lucht zie je de grootsheid van het park namelijk op een sublieme wijze.