Amerika Only

Met een hondenslee door de Canadese Rocky Mountains rijden: zó regel je het

Hondenslee
Foto: Parks Canada/Ryan Bray via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een typisch Canadese winterervaring beleven? Maak dan gebruik van een van de oudste transportmiddelen van het land: de hondenslee.

We gaan dit artikel beginnen met een tamelijk overbodige mededeling. Klaar voor? Mooi. Komt ‘ie:

In Canada kan het behóórlijk koud worden.

Zo koud – en met zoveel sneeuw en ijs – dat de gebruikelijke vervoersmiddelen op sommige plekken niet meer volstaan.

Wil je jezelf, om welke reden dan ook, toch een weg banen door een volledig ingesneeuwde vallei? Zoek dan naar een bedrijf gespecialiseerd in het fenomeen dogsledding.

Hoewel. Dat hoef je niet meer te doen, want dat hebben wij al voor je gedaan. Thank us later.

Hondenslee
Foto: Mike Seehagel via Tourism Jasper

Welke organisaties regelen tours met een hondenslee?

We onderscheiden twee verschillende bedrijven gespecialiseerd in dogsledding vanuit het plaatsje Jasper. Dit zijn Cold Fire Creek Dogsledding en SunDog Tours.

Cold Fire Creek Dogsledding

Cold Fire Creek Dogsledding neemt je mee tijdens verschillende begeleide tours die behóórlijk van de gebaande paden gaan.

Neem nu de Ghost of Cold Fire Creek Dog Sled Tour. Hij duurt 4 tot 4,5 uur en geeft je een idee van hoe goudzoekers de besneeuwde wildernis in het verleden verkenden. Je komt hierbij op plekken die de doorsnee toerist niet ziet, maar krijgt gelukkig wel de kans om op te warmen met een zogenoemde campfire lunch bij Our Little Bit of Heaven: een knusse, houten cabine langs de Small River.

SunDog Tours

SunDog Tours is gevestigd op zo’n negentig minuten rijden buiten Jasper in Valemount, British Columbia. Het grote verschil met zoiets als Cold Fire Creek Dogsledding is dat je hierbij zelf een stuk mag rijden. Voorafgaand daaraan krijg je een les waarbij je leert hoe je een team van zes tot acht honden – hoe zeggen we dat – bestuurt?

Anyway: verwacht ook hier een unieke ervaring.

Hondenslee
Foto: Mike Seehagel via Tourism Jasper

Waar vind ik een tour met een hondenslee?

Zowel Cold Fire Creek Dogsledding als SunDog Tours worden aanbevolen op de officiële website van Jasper. Ze zijn desondanks niet gevestigd in dit plaatsje. Dit komt doordat dogsledding niet is toegestaan binnen de grenzen van het nationale park.

Beide bedrijven bevinden zich in Valemount. Het adres van Cold Fire Creek Dogsledding is 11865 Highway 16 in Valemount, British Columbia.

SunDog Tours regelt transport vanuit Jasper. Ze vertrekken in de zomer vanaf het Jasper Adventure Center aan 611 Patricia Street in Jasper, Alberta.

Kijk voor meer informatie op de websites van Cold Fire Creek Dogsledding en SunDog Tours.