Amerika Only

In oktober naar Canada? Sla het Dark Sky Preserve Festival in Jasper National Park NIET over!

Jasper Dark Sky Festival
Foto: Jack Fusco via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Jasper National Park in de Canadese provincie Alberta is een Dark Sky Preserve. Dit houdt in dat de sterrenhemels hier héél helder en héél mooi zijn. Zó mooi dat er in oktober zelfs een compleet festival aan het fenomeen is gewijd: het Dark Sky Preserve Festival – ook wel Jasper Dark Sky Festival genoemd.

Weinig luchtvervuiling, een afgelegen setting en een uitzicht zonder obstructies. Zomaar wat voorwaarden die The Royal Astronomical Society van Canada stelt wanneer ze een (natuur)gebied willen uitroepen tot Dark Sky Preserve.

Well – Jasper National Park voldoet ruimschoots aan alle eisen. Bewijs? De gemiddelde nacht ziet er ongeveer zó uit:

🇨🇦 Lees ook Sterrenkijken in Jasper National Park: de 5 beste plekken

Jasper Dark Sky Festival
Foto: Jack Fusco via Tourism Jasper

Wat is het Jasper Dark Sky Festival?

Een keer per jaar legt Jasper National Park nog eens extra de nadruk op het feit dat het heelal vanuit dit natuurgebied zo goed zichtbaar is. Dat doen ze tijdens het Dark Sky Preserve Festival. De allereerste editie hiervan werd in 2011 gehouden.

Tijdens het Dark Sky Preserve Festival vinden er, verspreid over het park, allerlei lezingen, cursussen en workshops plaats. Deze geven je aanvullende info over de Melkweg boven je, maar vertellen je bijvoorbeeld ook hoe je de sterren het beste in beeld brengt. Dat kan handig zijn wanneer je het thuisfront jaloers wilt maken met de tofste foto’s.

Het complete schema aan evenementen tijdens het Dark Sky Preserve Festival vind je hier.

Jasper Dark Sky Festival
Foto: Jeff Bartlett via Tourism Jasper

Wanneer vindt het festival plaats?

Het festival van 2023 vindt plaats van 13 tot en met 22 oktober.

Het is vanzelfsprekend geen toeval dat dit festival in oktober plaatsvindt. Het wordt dan wat kouder en de bewolking daalt tot een minimum. Dit maakt de kans op een onverhinderd zicht op de ruimte alleen maar groter.

Hou er overigens wel rekening mee dat het in oktober al behoorlijk koud kan worden, zeker wanneer de zon onder is. Neem daarom mutsen, sjalen en andere warm houdende kleding mee.