Amerika Only

Dit is Jasper National Park: het grootste nationale park in de Canadese Rockies

Jasper National Park Canada
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hiken door de Maligne Canyon, raften op de Athabasca River of plaatjes snappen van Spirit Island. Het immense natuurpark Jasper National Park in Canada heeft iets voor iedere reiziger met een outdoor state of mind.

De bestemming wordt omschreven als een van Canada’s meest wilde plekken: Jasper National Park. En daar valt wel iets voor te zeggen. Je vindt hier tenslotte prachtige panorama’s op iedere hoek van de niet-straat. De straten zijn hier tenslotte grotendeels vervangen door hiking trails.

Dat alles is – méér dan terecht – toegevoegd aan het werelderfgoed van UNESCO.

Jasper National Park Canada

Wat kan ik doen in Jasper National Park?

Het massieve park in de Rocky Mountains heeft pieken, valleien en gletsjers voor iedereen. Maar hoe je jouw bezoek aan Jasper National Park precies invult? Dat hangt grotendeels af van het seizoen.

Zomer

De zomer in Jasper National Park is bijvoorbeeld vooral een kajakseizoen. De nummer-één-bestemming is dan Maligne Lake. Dit is het op twee na grootste, door een gletsjer ontstane meer ter wereld. Maligne Lake staat bekend om haar schitterende turquoise water en de vaak uiterst heldere luchten daarboven.

Raften is iets anders dat veelal is weggelegd voor relatief warmere tijden. Jasper National Park heeft er tenslotte rivieren genoeg voor.

De meeste organisaties nemen geïnteresseerden mee voor een trip over de Athabasca River. Die slingert door het zuidwestelijke deel van het park en is ideaal voor gezinnen die zoiets een keer willen beleven.

Winter

De winter daarentegen is een compleet ander verhaal. Het park moet het dan hebben van wat men hier cold weather activities noemt. 

Het zogenoemde snowshoeing, bijvoorbeeld: lange wandelingen door hoge pakken sneeuw.

Skiën is hier ’s winters ook erg populair. Dat doe je dan onder meer bij Marmot Basin op de Marmot Mountain. Je vindt hier ruim negentig pistes, hoewel vooral het off-piste skiën hier erg populair is.

Jasper National Park Canada

Wat is de beste tijd om naar Jasper National Park in Canada te gaan?

De beste tijd om het nationale park te bezoeken? Wij gaan voor de periode van begin mei tot half september.

De reden is simpel. In deze tijd van het jaar zijn de meeste activiteiten opgestart en de meeste campings open. De temperaturen zijn er dan bovendien aangenaam.

Enthousiastelingen die Jasper National Park tijdens de Canadese winters willen trotseren, moeten er rekening mee houden dat de zogenoemde backcountries dan dicht zijn – onder meer ten behoeve van het behoud van de kariboes.

Jasper National Park Canada

Hoe bezoek ik dit nationale park?

Jasper National Park ligt in de Canadese provincie Alberta. Je kunt het park het beste aandoen tijdens een roadtrip door het Westen van het land.

Combineer een bezoek bijvoorbeeld met Banff National Park. Bijkomend voordeel is dat een van de allermooiste routes van het land precies tussen deze twee nationale parken in ligt: de Icefields Parkway.

🇨🇦 Lees ook Roadtrips door Canada: de Icefields Parkway