Amerika Only

Sterrenkijken in Jasper National Park: de 5 beste plekken

Foto: J. Bartlett via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Jasper National Park in de Canadese provincie Alberta is sinds 2011 een Dark Sky Preserve. Kort gezegd houdt dit in dat de luchten er helder zijn en de sterren vanuit bijvoorbeeld het Jasper Planetarium héél, héél goed zichtbaar worden.

Met ruim 11.000 vierkante kilometer aan oppervlakte zijn er in en om Jasper National Park nogal wat plekken waarvandaan je het heelal op sublieme wijze kunt verkennen. Het park verwelkomt jaarlijks dan ook honderden, zo niet duizenden starseekers van over de wereld.

Welke locaties zij én wij aanbevelen? Nou – deze!

Medicine Lake Jasper National Park
Foto: Jeff Lewis via Tourism Jasper

1. Medicine Lake

Een goede view op de ruimte vereist weinig vervuilende elementen, zoals licht vanuit een dorp of stad. Er moeten ook niet al te veel bergen je zicht blokkeren – en het zou fijn zijn als de omgeving een beetje rustig is.

Well – Medicine Lake voldoet aan al deze eisen. Het is een prima optie om naar boven te kijken, want het meer is ruim en ligt ver van het dichtstbijzijnde dorp, Jasper.

Oh, en als je geluk hebt, spot je hiervandaan ook het Noorderlicht.

Jasper Planetarium

2. Pyramid Lake – Jasper Planetarium

Een ander meer waarvandaan de luchten ’s nachts echt bizar helder zijn, is Pyramid Lake. Dit ligt aan de voet van Pyramid Mountain. En we kunnen je ook meteen vertellen wat binnen deze omgeving de beste plek is. Die eer geven namelijk aan het schitterende Pyramid Lake Island.

Jasper Planetarium
Foto: Tourism Jasper

3. Lake Annette

Lake Annette ligt ietsje dichterbij Jasper, maar is daarmee ideaal voor wie wél sterren wilt zien, maar geen zin heeft om lange afstanden binnen het park af te leggen.

Het bijbehorende strand mag er bovendien zijn en schijnt lekker te liggen, dus neem gerust een handdoek en warme kleding mee om het heelal al liggend te verkennen.

Foto: Tourism Jasper

4. Maligne Canyon

De Maligne Canyon staat bekend om zijn imponerende watervallen en de algehele, rustieke atmosfeer, maar eh – de sterrenhemel boven de Canyon mag er ook zéker zijn.

Waarom sterrenkijken juist hier een aanrader is? Vanwege de combinatie tussen de sterren én het achterliggende gedruppel van de watervallen. Een erg sfeervolle mix, moeten we zeggen.

Jasper Planetarium
Foto: Tourism Jasper

5. Jasper Planetarium

Wil je sterren zien, maar ook een beetje weten waar je precies naar kijkt? Laat dan de natuur voor wat het is en ga naar het Jasper Planetarium. Dit observatorium beschikt over een theater met plaats voor 35 mensen en kenners die je exact kunnen vertellen wat er aan de hemel verschijnt.

Het Jasper Planetarium ligt in het Fairmont Hotel. Adres: 1 Old Lodge Road in Jasper, Alberta.

Plannen om sterren te kijken in Jasper National Park? Zorg dan dat je tussen 23:00 en 01:00 in het nationale park bent.