Afrika Only Amerika Only

Bij de Klondike National Historic Sites waan je jezelf even in de tijd van de Gold Rush

Klondike Yukon
Government of Yukon via Travel Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het historische Klondike bestaat uit zeventien gebouwen in Dawson City, Yukon die je allemaal terugbrengen naar de jaren 1890. Hierin trokken ruim 50.000 goudzoekers naar het uiterste noorden van Canada, in de hoop op een beter bestaan.

Toen een aantal mijnwerkers in 1896 de Amerikaanse stad Seattle binnenstormden met de mededeling dat ze bovenin Canada goud hadden gevonden, leidde dit tot een enorme goudkoorts.

Duizenden mensen trokken naar Yukon in de hoop nét zo rijk en succesvol te worden als hun voorgangers. Het ietwat slaperige Dawson City groeide opeens uit tot een – zeker voor die tijd – metropool waar zo’n 30.000 mensen woonden.

Die status behield Dawson City overigens niet heel lang. In 1899 werd er in Alaska ook goud gevonden en trok een groot deel van de bevolking die kant op, waardoor een groot deel van de net gebouwde panden leeg kwam te staan.

Een beetje grand opening, grand closing – zeg maar.

Klondike Yukon
Hans G. Pfaff/Germany via Travel Yukon

Wat is Klondike in Yukon?

De sporen van deze bewogen periode zijn in Dawson City nog altijd goed zichtbaar. Sterker nog: het stadje heeft zo’n belangrijke, historische waarde dat Parks Canada een fors deel van Dawson City heeft uitgeroepen tot de Klondike National Historic Sites.

Het gaat hierbij om zeventien gebouwen in en rondom de stad die een gewichtige rol hadden tijdens de Gold Rush. Voorbeelden hiervan zijn het iconische theater Palace Grand Hotel en de voormalige cabine van Robert Service, de bard van Yukon.

Klondike Yukon
Government of Yukon via Travel Yukon

Wat kan ik hier doen?

Alle panden die deel uitmaken van de Klondike National Historic Sites laten je zien hoe het leven er destijds uitzag. Veel van deze gebouwen zijn replica’s. Er werd destijds tenslotte niet gebouwd voor de langere termijn, waardoor de meeste panden door de jaren heen niet bepaald stabiel waren. Deze manier van bouwen wordt vandaag de dag ook wel boom-town construction genoemd.

Het zijn overigens niet alleen maar gebouwen die deel uitmaken van het complex. De Dredge No. 4, een baggerschip waarmee het goud destijds uit de grond werd gehaald, hoort ook bij de bezienswaardigheden. Hetzelfde geldt voor de S.S. Keno: een rivierboot die ooit de enige verbinding met de wereld buiten Yukon was.

🇨🇦 Lees ook Wil je weten hoe men tijdens de Klondike Gold Rush het goud verzamelde? Bezoek Dredge No. 4 in Yukon!

Klondike Yukon
Government of Yukon via Travel Yukon

Hoe kom ik bij de Klondike in Yukon?

Alle bezienswaardigheden van Dawson City zien? Begin je trip dan bij het Visitor Information Centre. Je vindt dit bezoekerscentrum aan 1102 Front Street in Dawson City, Yukon.

Onthoud wel: het centrum gaat ’s winters dicht en opent pas weer in mei.

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel Yukon.