Amerika Only

Voor op je bucketlist: Kluane National Park and Preserve

Kluane National Park
Foto: Government of Yukon/Derek Crowe via Tourism Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het immense Kluane National Park and Preserve in het Canadese territorium Yukon is ’s werelds grootste door UNESCO beschermde gebied, thuis voor de hoogste berg van het land en méér.

Nu kunnen we nationale parken als Banff National Park en Jasper National Park ook best classificeren als ongerept of ruig. Maar er is altijd zoiets als baas boven baas.

Wat we eigenlijk willen zeggen: wie op zoek is naar een échte wildernis, mag Kluane National Park and Preserve in Yukon eigenlijk niet overslaan. Dit park is een immense aaneenschakeling van onder meer zeventien van de in totaal twintig hoogste bergen van Canada, schitterende gletsjers en magnifieke meren.

Geen wonder dat het natuurgebied in z’n geheel op UNESCO’s Werelderfgoedlijst is beland…

Kluane National Park
Foto: Government of Yukon/Rich Wheater via Tourism Yukon

Wat kan ik doen in Kluane National Park and Preserve?

Dé activiteit die we iedere bezoeker van Kluane National Park and Preserve aanraden? Hiken. Het park beschikt tenslotte niet voor niets over verschillende trails voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars.

Neem bijvoorbeeld de Rock Glacier Trail. Een relatief simpele wandeling van ruim 1,5 kilometer, waarvandaan verschillende glaciale stromingen te zien zijn. Onderweg spot je ook diverse panels met interessante info over onder meer de in dit park aanwezige gletsjers.

Liever iets uitdagenders? Kijk dan eens naar de Dezadeash River Trail. Deze wandeling van 6 kilometer gaat over een grotendeels vlak terrein, maar wel door populieren- en sparrenbossen. Onderweg heb je toffe uitzichten over het Auriol-gebergte.

De beste wandeling van het park? Die eer geven we aan Kings Throne Trail, toch een beetje het paradepaardje qua hikes. Hij is tien kilometer lang, gaat door bossen en langs meren én laat je een beetje klauteren – naar 550 meter hoogte. Een aanrader

Meren en bergen

Wandelingen zijn misschien de beste manier om het park te verkennen, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om simpelweg de mooiste plekken te bezoeken. Sla in dat geval Kathleen Lake niet over. Dit is, met haar kristalheldere water en de bergen op de achtergrond, de meest fotogenieke plek van het park – en we zeggen ook geen nee tegen een peddeltocht.

Zoals gezegd huisvest Kluane National Park and Preserve ook zeventien van de twintig hoogste bergen van Canada. Mount Logan is de hoogste van allemaal, maar die is, hoe vreemd dat ook klinkt, niet te zien vanaf de grond.

🇨🇦 Lees ook Dit is Mount Logan: de hoogste berg van Canada

Meer weten? Start je trip dan in het Kluane National Park and Preserve Visitor Center in het Da Kų Cultural Centre. Het adres: 280 Alaska Highway in Haines Junction.

Kluane National Park
Foto: Government of Yukon/Rich Wheater via Tourism Yukon

Hoe kom ik in het nationale park?

Kluane National Park and Preserve ligt in het zuidwesten van Yukon en op ruim 150 kilometer van de plaats Whitehorse. Je kunt het park het beste verkennen vanaf Haines: de toegangspoort tot het park en thuis voor vele accommodaties.