Amerika Only

Dit restaurant in Montreal maakt volgens locals de lekkerste poutine van het land

Foto: © Alison Slattery via Tourisme Montréal
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

La Banquise is de naam van de in Quebec wereldberoemde eetgelegenheid. Ze verkopen meer dan dertig verschillende soorten van de Canadese specialiteit.

‘Allemaal leuk en aardig, maar eh – wat is poutine ook alweer?’

Goede vraag! Poutine is een typisch Canadese, hartige snack bestaande uit patat, kaas en jus.

Het is niet helemaal duidelijk waar dit nu precies vandaan komt, maar vast staat dat het in ieder geval in de provincie Quebec is bedacht. Wat dat betreft is het ook niet héél vreemd dat je in de hier gelegen stad Montreal de – volgens velen – beste poutinebestemming van het land vindt.

La Banquise
Foto: © Bruno Guérin via Tourisme Montréal

Wat is La Banquise?

La Banquise werd in 1968 opgericht door ene Pierre Barsalou. Dat was, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, geen chef-kok of iets dergelijks. Nee – hij was brandweerman. En hij maakte destijds ook helemaal geen poutine. Barsalou verkocht snacks en ijs.

Poutine kwam er pas aan het begin van de jaren tachtig bij. En dat beviel klanten zó goed dat het al gauw dé specialiteit van huis werd. Zó goed dat wijlen chef Anthony Bourdain La Banquise uitriep tot een van zijn favoriete eetgelegenheden in Montreal.

La Banquise
Foto: © Susan Moss Photography via Tourisme Montréal

Welke soorten poutine zijn er?

Anno nu verkoopt La Banquise alleen nog maar poutine. Dat betekent niet dat er een beperkte keuze is, want er zijn dertig verschillende varianten.

Natuurlijk is de klassieker er nog steeds. La Classique is verkrijgbaar in een reguliere én een extra grote variant.

Maar misschien wil je wel iets heel anders proberen. In dat geval heb je keuze uit onder meer La Hot-Dog (poutine met gesneden hotdogs), La Elvis (poutine met gehakt, paprika’s en champignons) of L’Obelix (poutine met gerookt vlees).

La Banquise heeft zelfs een vegan-variant, ondanks dat kaas een nogal belangrijk onderdeel van poutine is. La Véganomane wordt geserveerd met vegan kaas én vegan saus.

La Banquise
Foto: © Bruno Guérin via Tourisme Montréal

Waar vind ik La Banquise?

Altijd al een keer échte poutine willen proberen? Skip dan je standaard fastfoodketens en haast je naar deze eetgelegenheid als toch in Montreal bent.

Het adres: 994 Rue Rachel East in Montreal.