Amerika Only

Zó haal je het beste uit de fenomenale meren in Jasper National Park

Foto: Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het stikt in Jasper National Park, Alberta van de felblauwe en turquoise wateren – klein én groot. Wil je hier meer doen dan alleen een beetje glazig over het water turen? Begin dan aan van een van déze  – bij het gebrek aan een beter woord – ondernemingen om alles te halen uit de lakes in Jasper National Park.

Lakes Jasper National Park
Foto: Tourism Jasper

1. Maak een hike rondom de lakes in Jasper National Park

Lake Annette. Pyramid Lake (foto). Lake Edith. Zo’n beetje alle meren in en om Jasper National Park worden omringd door een enorm netwerk aan wat ze hier lakeside trails noemen.

Dit soort wandelpaden zijn vaak de beste manieren om datzelfde meer te zien. Ze gaan namelijk niet zelden de hoogte in. Daarmee ontdek je al gauw uitkijkpunten waar de doorsnee toerist niet komt. Een aanrader.

Lakes Jasper National Park
Foto: Tourism Jasper

2. Fiets om het meer heen

Misschien vind je zo’n hike ietwat te – laten we zeggen – langzaam. Huur dan een mountainbike en verken de niet-gebaande paden van Jasper National Park op de meest Hollandse wijze.

De vele meren worden namelijk óók omringd door fietspaden die van mei tot oktober toegankelijk én aantrekkelijk zijn. Met name de cirkel rondom Lake Beauvert is een aanrader.

Fietsen huren kan bij The Boathouse in de Fairmont Jasper Park Lodge. Adres: 1 Old Lodge Road in Jasper, Alberta.

Lakes Jasper National Park
Foto: Mike Seehagel via Tourism Jasper

3. Verken het meer vanaf de lakes in Jasper National Park

We doelen daarmee op een boot-, kajak- of suptocht.

Te beginnen met een boottocht. Dit soort mini-cruises worden uitgevoerd door verschillende bedrijven. Pursuit, bijvoorbeeld. Deze organisatie is host voor de zogeheten Maligne Lake Cruise. Je gaat daarmee een van de mooiste meren van Jasper National Park, Maligne Lake, op. Een ideale manier om het meer te zien én je houdt je voeten droog.

Liever iets avontuurlijkers? Waag je dan aan een supsessie. Stand Up Paddleboarding (toegegeven – wij wisten ook niet dat suppen daarvoor staat) is mogelijk op verschillende meren. Alle benodigdheden zijn te huren bij – daar is ‘ie weer – The Boathouse in het Fairmont Jasper Park.

Ga je graag voor iets typisch Canadees? Huur dan een kano. Kan ook bij The Boathouse.

Lakes Jasper National Park
Foto: Tourism Jasper

4. Duik in het water

Zwemmen in felblauw water omringd door schitterende bergen: je doet het niet elke dag. Dat kan ook niet elke dag, want het water in de meren van Jasper National Park is vaak steenkoud…

Maar tijdens warme, zomerse dagen kun je best een béétje afkoelen in Lake Annette of Pyramid Lake. En als dat je tóch te koud is, is het nooit een straf om hier op het – wederom bij het gebrek aan een beter woord – strand te zitten.

En over duiken gesproken: wist je dat dit ook letterlijk mogelijk is? Jasper Dive Adventures biedt verschillende onderwaterexcursies in Patricia Lake aan. Leuk voor de wat avontuurlijkere reiziger.

Let wel: je moet hier wél een certificaat voor hebben.