Amerika Only

Een avontuur dat je niet snel meer vergeet: een Maligne Canyon Ice Walk

Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Op zo’n tien minuten rijden ten noorden van Jasper vind je de Maligne Canyon. Dit is de diepste, maar ook de – hoe vreemd dat misschien ook klinkt – meest toegankelijke canyon van de omgeving. Ideaal voor een Maligne Canyon Ice Walk.

Middenin de Canadese Rocky Mountains vind je een van de populairste nationale parken van Noord-Amerika. Jasper National Park heeft dit te danken aan de prachtige meren als Lake Louise, het indrukwekkende Columbia Icefield en imponerende vervoersmiddelen à la de Jasper SkyTram.

Mocht je in een dusdanige luxepositie verlenen dat je dit allemaal al een keer hebt gezien of gedaan, dan wil je misschien weleens iets anders proberen. Zet in dat geval een Maligne Canyon Ice Walk maar bovenaan je bucketlist.

En trouwens: doe dat ook maar gewoon als je nooit eerder in Canada bent geweest.

🇨🇦 Lees ook Dit is Jasper National Park: het grootste nationale park in de Canadese Rockies

Maligne Canyon Ice Walk
Foto: Travel Alberta/Mike Seehagel via Tourism Jasper

Wat is de Maligne Canyon?

Bij het lezen van de term canyon denk je misschien als allereerst aan een groots en weids fenomeen als de Grand Canyon.

Dat hoef je echter niet te doen. Er bestaan tenslotte ook slot canyons. Dit soort ravijnen zijn helemaal niet breed, maar juist supersmal.

Ze zijn wél enorm lang en diep en er loopt meestal een soort natuurlijke gang doorheen. Slot canyons en hun omgevingen zijn zodoende relatief goed te verkennen.

Maligne Canyon Ice Walk
Foto: Tourism Jasper

Wat kan ik doen bij de Maligne Canyon?

Zo ook de Maligne Canyon. Je vindt hier bijvoorbeeld de Maligne Canyon Loop Trail: een wandeling waarbij je de Maligne Canyon van bovenaf ziet.

Jasper National Park heeft in totaal zes bruggen over de kloof heen gebouwd, waarvan er eentje zich op 50 meter hoogte bevindt. Zo zie je direct hóe diep de Maligne Canyon precies is én dat er op de bodem gewoon nog water doorheen stroomt.

Maligne Canyon Ice Walk
Tourism Jasper

Wat is een Maligne Canyon Ice Walk?

Dat water bevriest zodra de winter zijn intrede doet – net als zo’n beetje alles in de wijde omtrek. Dat houdt dus in dat je in die tijd van het jaar door de Maligne Canyon heen kunt lopen: een Maligne Canyon Ice Walk.

Dit kun je echter niet zelf doen. Je hebt hiervoor de hulp van een organisatie nodig, zoals Pursuit. Gerenommeerde gidsen nemen je dan mee over de bodem van de Maligne Canyon. En dat is zo’n typisch once-in-a-lifetime-dingetje.

Je ziet hiermee bevroren watervallen, ijssculpturen die door de natuur zijn gevormd en nog veel meer besneeuwde taferelen.

Ook niet onbelangrijk: je ziet de Maligne Canyon van onderaf. Dat is op zich al een ervaring.

Een goede organisatie regelt hierbij alles wat nodig is: helm, boots, gids, et cetera.

Maligne Canyon Ice Walk
Foto: Tourism Jasper

Hoe regel ik zo’n Maligne Canyon Ice Walk?

Interesse? Zoek dan naar een gerenommeerde organisatie die dit soort tours regelt. Suggesties: Jasper Hikes & Tours, Inc., Pursuit en SunDog Tours.