Amerika Only

Bizar: dit meer in Jasper National Park loopt ieder najaar leeg

Medicine Lake Jasper National Park
Foto: Jeff Lewis via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Medicine Lake in Jasper National Park lijkt wat dat betreft nog het meest op een badkuip waar de stop uit wordt getrokken. Wat is er precies aan de hand?

Bezoek Medicine Lake in de zomer en je zou zeggen dat het meer in Jasper National Park, Alberta een plas water is zoals ieder ander in het park: bovengemiddeld mooi.

In werkelijkheid gebeurt er toch wel iets vreemds. Dit meer leegt tenslotte – schijnbaar – zichzelf…

Medicine Lake Jasper National Park
Foto: Jeff Lewis Photography via Tourism Jasper

Wat is er aan de hand bij Medicine Lake in Jasper National Park?

Medicine Lake ontvangt in de zomer nogal wat smeltwater van de naburige gletsjers. Dat zorgt ervoor dat het meer soms overstroomt. Maakt in principe niet zoveel uit, want in de winter verdwijnt dit water meestal vanzelf weer. Medicine Lake ziet er daardoor bij tijd en wijle uit als een collectie modderpoelen en is dan lang niet zo indrukwekkend als in de zomer.

Nu gebeurt dit wel vaker bij meren van zo’n omvang. Wat echter ongebruikelijk is, is dat Medicine Lake op het eerste gezicht helemaal geen afvoer heeft waar dit water naartoe kan – een rivier of iets dergelijks.

Medicine Lake Jasper National Park
Foto: Jeff Lewis Photography via Tourism Jasper

Waar gaat het water dan wel heen?

In plaats daarvan verdwijnt het water van Medicine Lake in de bodem. Daar bevinden zich verschillende sinkholes. Het water komt via deze sinkholes terecht in een enorm grottensysteem en duikt vervolgens pas weer op in de omgeving van de Maligne Canyon, zo’n 16 kilometer verderop.

Deze bijzondere manier van water afvoeren werd pas in de jaren zeventig ontdekt toen wetenschappers het water een – bij het gebrek aan een beter woord – kleurspoeling meegaven om te kijken waar het water nu precies naartoe liep. Dit belandde vervolgens in meerdere meren en rivieren in de Maligne Canyon-regio, waarna werd geconcludeerd dat Medicine Lake een van de grootste ondergrondse netwerken ter wereld heeft.

Medicine Lake Jasper National Park
Foto: Jeff Lewis Photography via Tourism Jasper

Wat kan ik zien bij Medicine Lake in Jasper National Park?

‘Allemaal leuk en aardig, maar dit is natuurlijk niet iets wat ik kan zien wanneer ik Medicine Lake bezoek!’

Klopt. Wie naar Medicine Lake gaat, ziet gewoon een supergaaf meer – en als je pech hebt een uitgedunde modderpoel. Wat een trip naar het water extra interessant maakt, is het feit dat hier nogal wat wildlife leeft. De kans is hier bijvoorbeeld groot op het zien van grizzlyberen, kariboes en elanden.

Niet missen wanneer je naar Jasper National Park gaat!