Amerika Only

De Miette Hot Springs is misschien wel de mooiste warmwaterbron van Canada

Miette Hot Springs
Foto: Travel Alberta/Roth and Ramberg via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wie wilt er tenslotte niet dobberen in de openlucht met de prachtige Rocky Mountains op de achtergrond? Het kan – bij de Miette Hot Springs.

Maak kennis met een van de allerbeste heetwaterbronnen van Canada: de Miette Hot Springs, gesitueerd in Alberta’s Jasper National Park. Hier kun je zwemmen in water met een temperatuur van 54 graden Celsius dat rechtstreeks uit de bergen komt.

‘Maar wacht. Dat lijkt me toch een beetje heet…’

Klopt. Daarom koelen ze dit water bij de heetwaterbronnen af tot een aimabele 37 tot 40 graden Celsius.

One might say dat Miette Hot Springs dus niet helemaal puur natuur is, maar het water komt nog altijd uit de Rockies – en dit is bovendien een stuk comfortabeler.

Wat kan ik doen bij de Miette Hot Springs?

Een bezoek aan Jasper National Park is er meestal eentje die bol staat van de avontuurlijke outdoor-activiteiten: hiken, kajakken, et cetera. Wat dat betreft, is het goed om te weten dat er een bestemming is waar je uitstekend kunt bijkomen van dit soort veelomvattende ondernemingen.

Want dat is waar heetwaterbronnen in uitblinken: jou laten relaxen. Dat doen ze in dus een verwarmd bad waarbij de achtergrond de show steelt. Jasper National Park is tenslotte een van de mooiste bestemmingen in all of Canada.

Waar komt deze heetwaterbron vandaan?

Het fenomeen werd gerealiseerd in 1909 door – ja, echt waar – mijnwerkers die bezig waren met een staking (en zodoende blijkbaar tijd over hadden). Onder dat publiek werd de Miette Hot Springs al gauw extreem populair. Die mensen moesten zich tenslotte ergens wassen na een dag in de mijnen…

De Springs bleven een lange tijd een hidden gem, tot er in 1938 een weg naartoe kwam en meer mensen dan alleen mijnwerkers er gebruik van konden maken.

Deze versie van de heetwaterbronnen overleefde de tand des tijds desondanks niet. Na een lange vervalperiode werden de bronnen in 1986 definitief gesloten.

De huidige variant bevindt zich op ongeveer een kilometer van de oorspronkelijke uitvoering.

Waar vind ik de Miette Hot Springs?

Ook in zo’n bad stappen? Je vindt de heetwaterbronnen in het Jasper National Park – aan het einde van de Miette Road in Jasper, Alberta.