Amerika Only

Dit is de Miles Canyon: een van de móóiste plekken in Yukon

Foto: YG/Cathie Archbould via Tourism Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Yukon staat nou niet bepaald bekend om zijn hitte. Toch is dat wel waardoor de schitterende Miles Canyon in Yukon is ontstaan.

Pak ‘m beet negen miljoen jaar geleden stroomde er, op een locatie die vandaag de dag niet ver van Downtown Whitehorse ligt, een enorme hoeveelheid lava over een pre-glaciaal landschap. Het resultaat hiervan is iets dat we anno nu de Miles Canyon noemen: een ravijn waar de Yukon River relatief rustig doorheen kabbelt.

Die naam draagt de ravijn sinds 1883 en is een verwijzing naar een Amerikaanse generaal. Daarvoor stond de Miles Canyon anders te boek. De First Nations noemden het fenomeen Kwalin, wat iets als stromend water door de kloof betekent. De eerste goudzoekers gingen voor de naam Grand Canyon – vermoedelijk vernoemd naar zijn grote broer in de Amerikaanse staat Arizona.

Deze goudzoekers gebruikten de rivier als een soort toegangspoort tot het land waar ze hoopten goud te vinden. Dat ging vaak genoeg mis, wanneer het water van de Yukon River toch wilder dan verwacht bleek te zijn.

Het leidde op den duur zelfs tot de komst van een zogenoemde outpost, waar werd gekeken of passerende boten wel veilig genoeg waren. Goudzoekers die niet aan de veiligheidsvoorschriften konden voldoen, werden omgeleid via het bos.

🇨🇦 Lees ook Dit is Mount Logan: de hoogste berg van Canada

Miles Canyon Yukon
Foto: Government of Yukon via Tourism Yukon

Wat kan ik doen bij de Miles Canyon in Yukon?

Anno nu is het water in de Miles Canyon een stuk rustiger – mede dankzij een hydro-elektrische dam die erbij is gekomen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de Canyon en zijn omgeving erg populair zijn onder reizigers en avonturiers.

De snelste manier om de canyon te zien is via een zijweggetje van de Alaska Highway. Deze weg brengt je naar een kleine parkeerplaats op een paar meter van de canyon én een spectaculaire brug die de twee zijdes van de Miles Canyon met elkaar verbindt. Needless to say: deze brug is ideaal voor foto’s.

Wil je het allemaal nét iets avontuurlijker aanpakken? Waag je dan aan een van de vele hike-mogelijkheden in de omgeving. De Millennium Trail, bijvoorbeeld. Dit is een wandeling van zo’n 15 kilometer langs onder meer de Yukon River. Vergeet daarbij je bear spray niet. We zeiden toch dat het avontuurlijk was?

Miles Canyon Yukon
Foto: Government of Yukon via Tourism Yukon

Hoe kom ik bij deze bestemming?

Vertrek vanuit Whitehorse en zet de Miles Canyon Road in je GPS. Dit is het zijweggetje waar we het eerder over hadden.