Amerika Only

Supergaaf en zéker doen in Jasper National Park: Mount Edith Cavell bezoeken

Mount Edith Cavell
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Jasper National Park telt nogal wat pieken, maar er kan maar één berg het beste zijn. Die eer geven we aan Mount Edith Cavell: 3.363 meter, schoon aan de haak.

De Maligne Canyon. De Athabasca Falls. De Jasper SkyTram. Er zijn in Jasper National Park zóveel mooie bestemmingen dat je je reis naar Canada ook best volledig in dit natuurgebied kunt doorbrengen.

Mount Edith Cavell is ook al zo’n bezienswaardigheid die in het rijtje must-sees when in Canada past. De berg is de meest prominent aanwezige piek in Jasper National Park en ligt tussen de Athabasca River en de Astoria River in.

Ben je tussen juni en oktober in Jasper National Park? Zet Mount Edith Cavell dan ook maar alvast op je to-do-list.

Mount Edith Cavell

Wat is Mount Edith Cavell?

Mount Edith Cavell is een van de beroemdste bergen in Alberta. Die status heeft de gigant onder meer te danken aan zijn karakteristieke, diagonale steenpatronen en zijn opmerkelijke vorm.

De berg is vernoemd naar Edith Cavell: een Britse zuster die tijdens de Eerste Wereldoorlog de levens van honderden soldaten redde, voordat ze door Duitse troepen werd geëxecuteerd.

Mount Edith Cavell

Hoe kom ik bij de berg?

Mount Edith Cavell is op meerdere manieren te zien, maar dan moet je er nog wel zien te komen. Dat doe je via Highway 93A: een route die in de jaren dertig werd gebouwd door honderden mensen die dankzij de Great Depression nergens anders aan de bak kwamen.

Highway 93A brengt je naar de Edith Cavell Road: een zigzaggende, maar prachtige route van zo’n 14 kilometer die je naar een parkeerplaats brengt waarvandaan de berg redelijk goed zichtbaar is.

Meer zien dan dat? Dat begrijpen we. Hoewel er meerdere mogelijkheden zijn, zijn er twee wandelpaden die we kunnen aanbevelen: de Path of the Glacier Trail en de Cavell Meadows Trail.

Path of the Glacier Trail

De Path of the Glacier Trail is een korte wandeling van 1,2 kilometer. Hij loopt in de richting van de berg, maar stopt bij de Angel Glacier en de Cavell Pond.

Wegens de korte afstand is dit by far de populairste wandeling onder toeristen. De kans is dan ook groot dat je het pad deelt met medereizigers.

Cavell Meadows Trail

De Cavell Meadows Trail vertrekt vanaf de Path of the Glacier Trail en zit iets moeilijker in elkaar. Het is een round-trip van zo’n 6 à 7 kilometer waar je naar schatting een uur of vier over doet.

Het voordeel hiervan is dat je véél meer toffe views op Mount Edith Cavell, maar ook op de Angel Glacier en de Cavell Pond krijgt. Een aanrader voor wie de berg nét iets beter wilt zien!

Mount Edith Cavell

Wanneer kan ik Mount Edith Cavell bezoeken?

Het is belangrijk om te weten is dat de berg niet altijd bereikbaar is. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden. Wanneer deze te bar en boos zijn, sluit de toegangsweg tot de parkeerplaats.

De weg is altijd gesloten van november tot en met april. Daarna hangt een eventuele sluiting af van onder meer sneeuwval.