Afrika Only Amerika Only

Dit is Mount Logan: de hoogste berg van Canada

Mount Logan
Foto: Yukon Government
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het immense gevaarte van 5.959 meter hoog ligt in Kluane National Park and Preserve. Mount Logan is een van de hoogtepunten in het zuidwesten van Yukon – letterlijk en figuurlijk.

In Noord-Amerika moet ‘ie alleen Mount Denali in het Amerikaanse Alaska nog voor zich dulden, maar in Canada is deze naar geoloog William Logan vernoemde berg qua hoogte de onbetwiste nummer één.

En wie weet gaat Mount Logan nog wel over Mount Denali heen, want de berg groeit. Ja – echt waar. Dat heeft te maken met de tektonische activiteit die in de St. Elias Mountains plaatsvindt.

Hoe zie ik Mount Logan?

We kunnen het ons voorstellen dat je zoiets hebt van – dat wil ik weleens zien. En we snappen het ook wanneer je denkt dat dit relatief eenvoudig is. Een berg van bijna 6 kilometer hoog kun je tenslotte lastig over het hoofd zien, toch?

Helaas is dat – onvoorstelbaar genoeg – toch het geval. Dat komt omdat Mount Logan middenin de St. Elias Mountains ligt en daardoor niet is te zien vanaf het land. Hij zou in theorie zichtbaar moeten zijn vanaf het water, maar eh – neem jij een boot mee op vakantie?

De enige manier om de berg te zien, is aan de hand van een vlucht. Dat kan bijvoorbeeld met een bedrijf als Kluane Glacier Air Tours. Kost je wat, maar dan zie je niet alleen Canada’s hoogste berg, maar ook de grootste ijsvelden buiten de Noord- en Zuidpool.

Kan ik Mount Logan beklimmen?

Er is natuurlijk nog een tweede optie. Het is in theorie namelijk mogelijk om de berg te beklimmen. Het lijkt ons echter overbodig om te melden dat hier enige expertise voor nodig is.

Mount Logan beklimmen gaat via de King Trench Route en onder begeleiding van een gids. Het is een wandeling van ruim 25 kilometer die vanzelfsprekend behóórlijk steil is. Het kleine aantal mensen dat zich aan de tocht heeft gewaagd, heeft daar weken voor uitgetrokken.

Het enige wat een tocht naar boven nog ietsje makkelijker maakt, is dat je niet hoeft te klimmen – met een pikhouweel en dergelijke. Neemt niet weg dat we denken dat zo’n vlucht een aantrekkelijkere optie is.

Waar moet ik zijn?

Interesse in een vlucht met Kluane Glacier Air Tours? Ga dan naar het plaatsje Haines Junction, waarvandaan de vluchten vertrekken.

Mount Logan zelf ligt in Kluane National Park and Preserve.

🇨🇦 Lees ook Voor op je bucketlist: Kluane National Park and Preserve