Amerika Only

Niagara Falls: de Amerikaanse versus de Canadese zijde

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Wil je de wereldberoemde watervallen zien? Dan heb je grofweg twee opties: vanuit Ontario, Canada óf vanuit New York, VS. We vertellen je hieronder welke kant beter is: de Niagara Falls in Amerika versus de Niagara Falls in Canada.

Allereerst: wat zijn de Niagara Falls?

We gaan er stiekem een béétje vanuit dat je weet wat de Niagara Falls zijn, maar just to be sure: het zijn de beroemdste watervallen van Noord-Amerika.

Watervallen, ja. Meervoud. Anders dan wat sommigen vermoeden, is Niagara Falls namelijk een verzamelnaam voor in totaal drie verschillende watervallen:

American Falls
Bridal Veil Falls
Horseshoe Falls

Omdat de Niagara River de grens is tussen Canada en de Verenigde Staten, valt dit geheel in twee landen. De Niagara Falls zijn daardoor vanuit zowel de provincie Ontario als de staat New York te zien.

Niagara Falls Amerika

Wat zijn de voordelen van de Niagara Falls in Canada?

Je kunt de Horseshoe Falls van héél dichtbij bekijken
De grootste, en volgens velen ook mooiste, waterval van de Niagara Falls ligt op Canadees grondgebied: de Horseshoe Falls.

Deze waterval is vanaf de Canadese kant het beste te zien. Je kunt hem van een afstandje bekijken, maar ook schrikbarend dichtbij komen: vlak naast de plaats waar het water naar beneden stort.

Je hebt het beste uitzicht op de American Falls en de Bridal Veil Falls
Deze twee watervallen liggen officieel in Amerika, maar wie ze vanuit The States bekijkt, ziet ze enkel top-down. Vanuit Canada is je uitzicht dus veel beter.

Niagara Falls Amerika

Wat zijn de nadelen van de Canadese kant?

Het dorp Niagara Falls is een van Canada’s meest teleurstellende bestemmingen
Het dorp, dat een aantal straten bij de Falls vandaan ligt, lijkt nog het meest op een foute kermis vol giftshops en waxmusea. Een bizar contrast vergeleken met de natuurlijke ervaring van de watervallen.

Niagara Falls Amerika

Wat zijn de voordelen van de Niagara Falls in Amerika?

Je vindt hier misschien wel de allerbeste manier om de watervallen te zien
Die manier heet Maid of the Mist: een wereldberoemde boot die tot vlak onder de watervallen vaart. Hij vertrekt vanaf de Amerikaanse kant.

De sfeer is hier iets minder toeristisch dan aan de Canadese zijde
Het wemelt er weliswaar van de casino’s, maar het is allemaal toch iets minder fout dan in het dorp Niagara Falls, Canada. En als je evengoed meer rust wilt, kun je altijd uitwijken naar het natuurgebied Goat Island.

Niagara Falls Amerika

Wat zijn de nadelen van de Niagara Falls in Amerika?

Het uitzicht is simpelweg minder mooi
Waar je ook staat: je ziet de American Falls en de Bridal Veil Falls minder goed dan aan de Amerikaanse zijde. Toch zonde.

Niagara Falls Amerika

Wat raden jullie aan?

We zijn, door het beperkte uitzicht vanaf de Amerikaanse zijde, geneigd om te zeggen dat je vanaf de Canadese kant betere views hebt. Omdat dat toch het belangrijkste van allemaal is, raden we in eerste instantie de Canadese kant aan wanneer je écht een keuze moet maken. De kermis in het dorp Niagara Falls én het gebrek aan een Maid of the Mist moet je dan voor lief nemen.

Kan ik de Falls niet gewoon vanaf beide kanten bekijken?

Ja – dat kan. Ga hiervoor naar de Rainbow International Bridge: de dichtstbijzijnde plaats om de Niagara River over te steken.

Hou daarbij wel rekening met (lange) wachttijden bij de douane.