Amerika Only

Niet missen in Nova Scotia: de Halifax Explosion Memorial

Acorn Art & Photography via Tourism Nova Scotia
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De stad Halifax in Nova Scotia was in 1917 het onbedoelde toneel voor de grootste, niet-nucleaire explosie aller tijden. De ramp wordt herdacht door middel van een indrukwekkende gedenksteen bovenop een heuvel.

We moeten voor de ramp terug naar 6 december 1917. Op die dag zorgde een explosie in de haven ervoor dat de helft van het toenmalige Halifax in één klap van de kaart werd geveegd.

Dat kwam door een botsing tussen twee schepen: het Franse schip Mont-Blanc en de Belgische Imo.

De Mont-Blanc zat vol met explosieven en benzine en was nét op weg naar het Europa om daar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog bij te staan. Het voer in de drukke haven van Halifax tegen de Imo aan. De daaropvolgende explosie was de grootste ooit totdat de atoombom werd uitgevonden.

De ramp kostte ruim tweeduizend mensen hun leven. Nog eens negenduizend man raakte ernstig gewond. De stad Halifax werd in grootte gehalveerd; het noordelijke deel verdween meteen na de ramp.

De gevolgen van de explosie van Halifax zijn op verschillende manieren in het huidige stadsbeeld terug te zien. De oudste kerk van de stad, de St. Paul, laat bijvoorbeeld nog steeds sporen van de schade zien.

Halifax Explosion Memorial Bell Tower in Nova Scotia
Patrick Rojo via Tourism Nova Scotia

Dit is de Halifax Explosion Memorial

De Halifax Explosion Memorial is een monument opgedragen aan alle slachtoffers van de ramp. Het stelt een vernietigd huis voor dat in verschillende delen is gescheurd.

De bellen die in het monument zijn gehangen, zijn gedoneerd door Barbara Orr: een overlevende van de explosie die daarbij haar ouders, drie broers en twee zussen verloor.

Halifax Nova Scotia
Discover Halifax via Tourism Nova Scotia

Zo bezoek je het monument

De Halifax Explosion Memorial staat bovenop een heuvel in Fort Needham Park. Je hebt hiervandaan een indrukwekkend uitzicht over de hedendaagse haven van Halifax.

🇨🇦 Lees ook: Het beste uitzicht van Vancouver vind je bovenin déze toren

Wil je meer weten over de ramp zelf? Dan raden we je The Maritime Museum of the Atlantic aan. Dit museum staat ook in Halifax. 

Het adres hiervan is 675 Lower Water Street in Halifax, Nova Scotia.