Amerika Only

Over de oceaanbodem lopen: het kan in Burntcoat Head Park

Acorn Art & Photography via Tourism Nova Scotia
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het verschil tussen eb en vloed is hier zo groot dat je er twee keer per dag over de bodem van de zee kunt lopen. Je vindt Burntcoat Head Park in Nova Scotia’s Bay of Fundy.

Burntcoat Head Park
Matthew Bailey via Tourism Nova Scotia

Dit is Burntcoat Head Park

De omgeving van de Bay of Fundy is een onze favoriete bestemmingen in het oosten van Canada.

Het prachtige landschap, inclusief zijn glooiende, groene heuvels en het water van deze baai op de achtergrond, heeft een behoorlijke feeërieke uitstraling. Rijden over een van de naburige wegen, zoals de Glooscap Trail, is daarom altijd een goed idee.

Maar let op. Dit alles kan, wanneer je één keer met je ogen knippert, zomaar veranderen naar een roodoranje landschap vol rotsen en kliffen…

Goed – dat is misschien een beetje overdreven. Feit blijft wel dat het verschil tussen de getijden in dit deel van Canada dusdanig groot is (tussen de 12 en de 15 meter) dat bepaalde gebieden er met eb heel anders uitzien dan met vloed.

De plek waar dit verreweg het beste tot uiting komt? Dat is Burntcoat Head Park.

Burntcoat Head Park
Matthew Bailey via Tourism Nova Scotia

Dit zie je bij Burntcoat Head Park

Het is in Burntcoat Head Park bij eb mogelijk om over de zeebodem te lopen. Dat doe je dan over een roodbruine, kleiachtige ondergrond waar het wemelt van de krabben die ook niet weten in welk fenomeen ze zijn beland.

Het wordt opeens ook mogelijk om zeegrotten te bezoeken die zich normaal gesproken op de bodem van de oceaan bevinden. En je kunt voor een foto poseren op allerlei, bij het gebrek aan een beter woord, trappen die zich tijdens vloed onder het water bevinden. Erg indrukwekkend allemaal.

Pas wel op. Zodra de vloed nadert, moet je jezelf razendsnel uit de voeten maken.

Ja – lach maar. Er zijn daadwerkelijk gevallen waarbij mensen noodgedwongen op een rots moesten klimmen omdat ze zich net iets te lang bleven vergapen aan al het natuurschoon. 

Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

🇨🇦 Lees ook Bizar: dit meer in Jasper National Park loopt ieder najaar leeg

Burntcoat Head Park
Matthew Bailey via Tourism Nova Scotia

Zo kom je er

Burntcoat Head Park ligt in het Nova Scotia-deel van de Bay of Fundy. De dichtstbijzijnde grote stad is Halifax. Het is hiervandaan zo’n anderhalf uur rijden.

Check altijd vooraf de getijden, zodat je weet hoe laat je moet arriveren. Dat kan via een website als Tidetime.org.

Het adres van Burntcoat Head Park is 45 Faulkner Lane in Noel, Nova Scotia.