Afrika Only Amerika Only

Dit is het Palace Grand Theatre: een theater uit de tijd van de Gold Rush waar het volgens velen behóórlijk spookt…

Palace Grand Theatre
Hans G. Pfaff/Germany via Travel Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Maak een trip terug in de tijd met een bezoek aan het ooit zéér grandioze, maar ook ietwat spooky Palace Grand Theatre in Dawson City, Yukon.

Toen er aan het einde van de negentiende eeuw goud werd gevonden in de Bonanza Creek nabij Dawson City, trokken duizenden gelukszoekers massaal naar het noorden van Canada. Het tot die tijd wat slaperige Dawson City groeide uit tot een – voor die tijd – immense stad, inclusief woningen en andere faciliteiten voor alle nieuwbakken mijnwerkers.

🇨🇦 Lees ook Dit is Dawson City: een van de meest unieke dorpen in Yukon

Palace Grand Theatre
Hans G. Pfaff/Germany via Travel Yukon

Wat is het Palace Grand Theatre?

Een van die faciliteiten was het Palace Grand Theatre: een extravagante theaterzaal waar de plaatselijke bevolking terechtkon voor allerlei uiteenlopende voorstellingen.

De initiatiefnemer van het Palace Grand Theatre was ene Arizona Charlie: een Wild West-showman die hier, net als vrijwel alle andere bewoners van Dawson City, tijdens de Gold Rush naartoe was gekomen. Hij was verantwoordelijk voor onder meer de prachtige lobby en de grote dansvloer.

Theater van nu

De opkomst van Dawson City was echter geen lang leven beschoren. Net zoals bij zoveel van dit soort plaatjes trokken de mijnwerkers massaal weg wanneer er elders méér goud bleek te liggen. Dawson City raakte leger en leger en de staat van onder meer het Palace Grand Theatre ging achteruit.

Op den duur raakte het theater zelfs in zo’n slechte staat dat men concludeerde dat de funderingen waren verschoven en het niet meer veilig was om het pand te betreden.

Omdat het toch zonde zou zijn om zo’n belangrijk stukje historie verloren te laten gaan, werd besloten het gebouw een waardige replica te geven. Het Palace Grand Theatre dat er nu staat is dus nagemaakt, maar het is wel een replica van sublieme kwaliteit.

Palace Grand Theatre
Government of Yukon via Travel Yukon

Wat kan ik hier doen?

Door het feit dat het Palace Grand Theatre is herbouwd, is het wel weer mogelijk hier shows te bekijken. Het theater is van mei tot september open voor zowel locals als bezoekers. Het dient bijvoorbeeld een concertlocatie tijdens het jaarlijkse Dawson City Music Festival.

Los van optredens zijn er dikwijls medewerkers van Parks Canada aanwezig om je van alles te vertellen over de historie van het pand.

Spoken

Desondanks zijn er ook behoorlijk wat mensen die voor iets heel anders naar het theater komen. Het schijnt er namelijk flink te spoken.

Door de jaren heen zijn er, zowel in het oorspronkelijke als het nieuwe pand, meerdere meldingen gedaan van onverklaarbare geluiden en entiteiten die met name op de derde verdieping voorkomen.

Mocht je voetstappen horen, maar niemand zien – dan weet je dat niet de enige bent die dit heeft waargenomen…

Palace Grand Theatre
Government of Yukon via Travel Yukon

Hoe kom ik bij het Palace Grand Theatre?

Het theater zien? Stel je navigatie in op 255 King Street in Dawson City, Yukon. Zeker een aanrader!

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel Yukon.