Afrika Only Amerika Only

Dit is een van de tofste bruggen van Canada: de Peace Bridge in Calgary

Peace Bridge Calgary
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Dat komt door het unieke design van de Peace Bridge in Calgary, maar ook omdat je hiervandaan een cool uitzicht hebt over de skyline van de stad in de provincie Alberta.

Calgary’s Peace Bridge is nog helemaal niet zo heel oud, maar had niet veel tijd nodig om zichzelf tóch te voorzien van een plaatsje in de harten van menig Calgarian.

Het is een opvallend bouwwerk – met zijn bizarre ontwerp en opmerkelijke kleur. Hoewel – opmerkelijk. Voor ons, misschien. De meeste Canadians wisten vrijwel direct dat kleur een ode is aan de Canadese vlag.

Peace Bridge Calgary

Waar komt de Peace Bridge in Calgary vandaan?

De Peace Bridge over de Bow River werd in 2012 afgerond als een project om méér ruimte te creëren voor voetgangers in de stad. Hij verbindt het centrum van Calgary met verschillende wijken aan de overkant van de rivier. Duizenden fietsers en voetgangers maken er dagelijks gebruik van.

Hoewel de brug nu niet meer weg is te denken uit Calgary, ging de bouw ervan niet zonder horten en stoten. Het project liep meermaals vertraging op, terwijl veel inwoners de komst ervan eigenlijk helemaal niet zagen zitten. Er hing tenslotte toch een prijskaartje van 25 miljoen Canadese dollars aan.

Peace Bridge Calgary

Waarom is de Peace Bridge in Calgary zo speciaal?

Werp één blik op de Peace Bridge en je ziet eigenlijk meteen wat er zo gaaf aan is. De technische kant is echter minstens zo vernuftig.

Opmerkelijk is namelijk dat de Peace Bridge, in tegenstelling tot de meeste voetgangersbruggen, nergens op steunt – geen kabels én geen pijlers.

De brug is namelijk zó ontworpen dat de stalen structuur zijn eigen gewicht kan dragen. Bijzonder, vonden we.

Peace Bridge Calgary

Waar vind ik de brug?

Wil je de Peace Bridge zien? Dat kan. Hij verbindt de Memorial Drive in het noorden met Eau Claire Park in het zuiden. Sla hem niet over wanneer je Calgary bezoekt.

🇨🇦 Lees ook Vanaf de Calgary Tower heb je een perfect uitzicht over Calgary én de Rocky Mountains

Bron: Atlas Obscura