Amerika Only

Roadtrips door Canada: de Irish Loop in Newfoundland en Labrador

Reizen door Newfoundland
Foto: Barrett & MacKay Photo via Newfoundland and Labrador Tourism
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In samenwerking met de Canadese camperverhuurder Fraserway delen we iedere maand een toffe roadtrip langs de mooiste bestemmingen van Canada. Dit keer is dat de Irish Loop: een van de gaafste reizen naar Newfoundland en Labrador.

Sfeervolle dorpjes die direct aan de kust liggen. Ruige kliffen – al dan niet uitgerust met een vuurtoren. En een breed assortiment aan wildlife, variërend van veelvuldig voorkomende elanden tot charmante papegaaiduikers.

Nee – wij vinden de Irish Loop in Newfoundland en Labrador dé manier om deze soms onderbelichte provincie in Canada te verkennen.

Oh – en die naam? Die heeft de roadtrip te danken aan het feit dat behóórlijk wat inwoners van het zuidoostelijke deel van de Avalon Peninsula een Ierse achtergrond hebben, hoewel de landschappen die je onderweg tegenkomt ook wel wat Iers aanvoelen…

Reizen door Newfoundland
Foto: Dylan Furst/Destination Canada via Newfoundland and Labrador Tourism

Hoe kan ik het beste reizen door Newfoundland en Labrador?

De 312 kilometer lange Irish Loop start officieel in de stad St. John’s en volgt dan Route 10 naar het zuiden.

Ben je daar eenmaal beland? Schakel dan over naar Route 90 en rij weer terug naar St. John’s. Het is niet voor niets een loop.

Reizen door Newfoundland
Foto: Destination Canada via Newfoundland and Labrador Tourism

Wat zie ik tijdens dit soort reizen naar Newfoundland en Labrador?

Ferryland Lighthouse

Vuurtorens vind je langs de Canadese oostkust in alle soorten en maten, maar wij vinden de Ferryland Lighthouse toch wel een van de betere exemplaren. Gek genoeg komt dat niet eens per se door de toren zelf, maar vooral door het feit dat je hiervandaan walvissen kunt spotten.

De staplaats Ferryland mag er zelf overigens ook zijn. Dit wordt gezien als het hart van de Ierse gemeenschap in Newfoundland en Labrador. Als je dan toch met een Irish Loop bezig bent…

Saint Vincent’s Beach

En over walvissen gesproken: die zie je vanaf Saint Vincent’s Beach gewóón vanaf de kust. Juni, juli en augustus zijn hiervoor de beste tijden.

East Coast Trail

Krijg je van al dat zitten in de auto ook wel zin om even je benen te strekken? Loop dan een stuk over de East Coast Trail.

De gehele wandeling is misschien teveel van het goede – hij loopt tenslotte van St. John’s naar Renews-Cappahayden en dat is ruim 100 kilometer – maar wie precies op de juiste plek inschakelt, spot fjorden, kliffen en zelfs een geiser.

Mistaken Point Ecological Reserve

Mistaken Point is het uiterst zuidelijke puntje van het eiland en thuis voor misschien wel de meest ruige kust van allemaal. Er zijn hier door de jaren heen ook behoorlijk wat fossielen gevonden, trouwens. Vandaar dat het gehele gebied is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Reizen door Newfoundland
Foto: Michael Winsor via Newfoundland and Labrador Tourism

Reizen naar Newfoundland: hoe kan ik de Irish Loop het beste rijden?

Met een RV, natuurlijk. Deze kun je ophalen bij een van de depots van de Canadese camperspecialist Fraserway.

Let wel: deze bevinden zich niet bepaald in de buurt. Het dichtstbijzijnde filiaal ligt in Halifax, Nova Scotia en dat is al ruim twintig uur rijden.

Het werkt dus het beste wanneer je de Irish Loop rijdt als deel van een grotere roadtrip door Canada, bijvoorbeeld in combinatie met een deel van de Trans-Canada Highway.

🇨🇦 Lees ook Roadtrips door Canada: Trans-Canada Highway

Dit artikel wordt je aangeboden door Fraserway.