Amerika Only

5 Canadese restaurantketens die je eigenlijk niet mag overslaan

Montana-bbq
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Don’t get us wrong: we zijn groot fan van de vele unieke gelegenheden die Canada heeft te bieden. Maar soms is het ook best lekker om bij zo’n typisch Noord-Amerikaanse keten aan te schuiven. Canada heeft er nogal wat, maar deze horen – wat ons betreft – bij de vijf beste. Staan jouw favoriete restaurants in Canada er ook bij?

Restaurants Canada

1. Denny’s

We nemen het je niet kwalijk wanneer je de restaurantketen Denny’s in eerste instantie associeert met de Verenigde Staten. Maar wist je dat Amerika’s favoriete diner ook filialen in Canada heeft?

Behóórlijk wat filialen, moeten we zeggen. Je kunt bij zo’n zestig vestigingen terecht voor onder meer de Grand Slams: Denny’s even befaamde als gigantische ontbijt. Er zijn er meer, maar die worden niet door het moederbedrijf beheerd.

Restaurants Canada

2. Kelseys Original Roadhouse – restaurants in Canada

Met uitzondering van Quebec zijn de roadhouses van Kelseys in alle provincies te vinden. Wat je mag verwachten? Een groot menu, grote porties en grote zaken.

Wie in Amerika is geweest, kan Kelseys Original Roadhouse enigszins vergelijken met namen als Applebee’s en Chili’s.

Restaurants Canada

3. Montana’s BBQ & Bar

Montana’s BBQ & Bar hoort bij Canada’s beste eetgelegenheden wanneer je op zoek bent naar steaks en ribs. Ze hebben ruim honderd restaurants in alle Canadese provincies, opnieuw met uitzondering van Quebec.

Het bedrijf heeft enige jaren geleden ook de oversteek naar de Verenigde Staten gemaakt, maar daar werd Montana’s geen succes. Wellicht hadden de Amerikaan al genoeg opties.

Restaurants Canada

4. Red Lobster – restaurants in Canada

Red Lobster is nog zo’n restaurantketen die vanuit The States is komen overwaaien. De fish-and-seafood-specialist heeft vooral vestigingen in de provincie Ontario, hoewel ze ook in de steden Calgary, Edmonton en Winnipeg zijn te vinden.

5. St-Hubert en Swiss Chalet

St-Hubert is dan weer een typisch Canadees fenomeen. Ze komen uitsluitend voor op de Frans-Canadese-bestemmingen: Quebec, maar ook het oosten van Ontario. Dé specialiteit van het huis? Dat is de zogenoemde Rotisserie Chicken.

Het restaurant had zoveel overlap met de keten Swiss Chalet dat laatstgenoemde in 2016 besloot St-Hubert over te nemen. Tenslotte staat Swiss Chalet óók bekend om zijn rotisseriekip, die hier Quarter Chicken Dinner heet. Hij wordt geserveerd met de in Canada wereldberoemde Chalet Fries en Chalet Sauce.

Het verschil met St-Hubert is dat Swiss Chalet alleen in de Engelssprekende delen van het land is te bezoeken. Tachtig procent van de filialen ligt in Ontario; het bedrijf heeft geen enkele vestiging in Quebec.