Amerika Only

Roadtrips door Canada: de Icefields Parkway

Icefields Parkway
Foto: Sarah Hatton via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In samenwerking met de Canadese camperverhuurder Fraserway delen we iedere maand een toffe roadtrip langs de mooiste bestemmingen van Canada. Dit keer is dat de Icefields Parkway in Alberta.

Het is misschien wel de beroemdste route van heel Canada: de Icefields Parkway. Doe de roadtrip en je sluit je aan bij een hele rits toeristen die hem allemaal niet hebben overgeslagen.

Dat is ook meer dan logisch. De trip hoort niet alleen bij de mooiste van Noord-Amerika, maar van de hele wereld.

Komt vooral door de enorme verscheidenheid aan natuur die je onderweg tegenkomt. Van besneeuwde bergtoppen tot imponerende gletsjers en van turkooizen meren tot klaterende watervallen: je ziet het allemaal vanuit de chauffeursstoel van jouw RV.

Foto: Tourism Jasper

Hoe loopt de route van de Icefields Parkway?

De Icefields Parkway, die officieel de Alberta Highway 93 heet, is 230 kilometer lang en loopt officieel van Jasper naar Lake Louise.

De meeste reizigers zien de Parkway echter als een koppeling tussen twee van Canada’s mooiste nationale parken: Jasper National Park en Banff National Park.

🇨🇦 Lees ook Dit is Jasper National Park: het grootste nationale park in de Canadese Rockies

Foto: Celina Frisson @thecreativetraveller via Tourism Jasper

Wat zie ik onderweg tijdens de Icefields Parkway?

Het is slechts een greep uit de selectie bezienswaardigheden die je tijdens een roadtrip over de Icefields Parkway tegenkomt, maar dit vinden wij de absolute highlights!

Athabasca Falls

De Athabasca Falls is een van de trekpleisters in Jasper National Park. Hij is te zien vanaf verschillende uitkijkplatforms – en dat zijn de veilige manieren om de Falls te verkennen. Wie avontuurlijk is aangelegd, kan hier namelijk ook beginnen aan een raftsessie over de Athabasca River.

Banff

Hoewel je de Icefields Parkway met name rijdt vanwege de overweldigende natuur, vinden wij Banff ook zéker de moeite waard. Het dorpje is wat toeristisch, maar ademt die typische sfeer van een bergstadje, inclusief gezellige kunstgalerijen en restaurants.

En dan ligt het ook nog eens bijna in Banff National Park: een van Canada’s mooiste nationale parken.

Crowfoot Glacier

Deze gigantische gletsjer ligt op ruim 30 kilometer van het begin- of eindpunt, Lake Louise. Het ijzige gevaarte is gesitueerd op de noordoostelijke flank van de gelijknamige Crowfoot Mountain.

Mistaya Canyon

Goed – het is misschien geen Grand Canyon. Maar toch is de Mistaya Canyon, gevormd door het water van de Mistaya River, erg populair.

Dat komt enerzijds doordat ‘ie lekker toegankelijk is, maar alleen daarmee doen we de kloof zelf tekort. Dit is een van de meest fotogenieke bestemmingen langs de Icefields Parkway.

Foto: Sarah Hatton via Tourism Jasper

Hoe kan ik de Icefields Parkway het beste rijden?

Een roadtrip over deze weg is misschien wel het leukst met een camper. Zo’n RV huren kan bij Fraserway: een groot Canadees camperbedrijf.

Fraserway verhuurt campers vanaf verschillende locaties. Ze hebben depots in onder meer Vancouver en Toronto, maar wie de Icefields Parkway wilt rijden, kan het voertuig het beste oppikken in Calgary. Het is hiervandaan maar een klein stukje rijden naar Banff.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Fraserway.