Amerika Only

Roadside Canada op z’n best: het Watson Lake Sign Post Forest

Sign Post Forest
Foto: Government of Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het Sign Post Forest in Yukon bestaat niet uit bomen, maar uit ruim 65.000 plaatsnaamborden die ooit ergens langs de weg stonden. De bijbehorende traditie: wie deze plek bezoekt, moet er een bord uit zijn of haar eigen woonplaats bijzetten.

We houden ervan om de fenomenale natuur en de grote steden van Canada een welverdiend podium te geven. Maar ludieke dingen als het Watson Lake Sign Post Forest, bestemmingen die je vaak bij toeval onderweg tegenkomst, zijn toch minstens een vermelding waard…

Diep in het Canadese territorium Yukon, langs de Alaska Highway, vind je deze verzameling van meer dan 65.000 verkeersborden. Het Sign Post Forest is het resultaat van een langdurig project dat meer dan zeventig jaar in the making is.

Foto: Government of Yukon

Waar komt dit bos vandaan?

Het Watson Lake Sign Post Forest werd opgericht in 1942.

Hoewel – opgericht…

Dat is nog een groot woord. Het begon allemaal toen een Amerikaanse bouwwerker uit Illinois hier tijdens werkzaamheden aan de Alaska Highway een welkomstbord uit zijn home state plaatste.

Waarom hij dit deed, misschien had ‘ie heimwee, is niet helemaal duidelijk. Feit blijft dat hij onbedoeld een traditie startte waarbij toekomstige bezoekers allemaal borden uit hun woonplaats in het bos deponeerden.

Sign Post Forest
Foto: Government of Yukon

Wat is er te zien?

Het bos huisvest inmiddels een collectie plaatsnaamborden uit de hele wereld. De meeste exemplaren komen uit Canada en de Verenigde Staten, maar wie het Watson Lake Sign Post Forest bezoekt, kan zomaar een variant uit zijn of haar woonplaats tegenkomen. Er hangen er tenslotte genoeg.

Het leuke van het – tussen haakjes – bos is dat het ook een soort trip terug in de tijd is. Men hangt hier tenslotte al sinds 1942 borden op. Als je, om welke reden dan ook, altijd al wilde weten hoe een verkeersbord uit Calgary er in de jaren zestig uitzag, is dit dé place to be.

Omdat men deze traditie graag in stand houdt, is er een programma gestart waarmee het Sign Post Forest behouden moet blijven. Dit programma waarborgt onder meer de ruimte voor nog eens duizenden borden.

Hoe kom ik bij het Watson Lake Sign Post Forest?

Zelf zien? Ga dan naar Watson Lake in Yukon en volg hiervandaan de borden. De huidige verkeersborden, om precies te zijn.

Bron: Atlas Obscura