Amerika Only

Dit is Sun Peaks: het leukste skigebied van heel Canada

Foto: Zuzy Rocka via Sun Peaks Resort
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De zon schijnt in het Sun Peaks Resort meer dan tweeduizend uur per jaar, de afdalingen zijn er uitdagend en er valt ook voor niet-skiliefhebbers meer dan genoeg te beleven. Tubing, bijvoorbeeld.

We hebben het wel over Sun Peaks, maar eigenlijk kunnen we veel beter spreken over Sun Peaks Resort. Dit resort is tenslotte waar het gros van alle bezoekers voor komt.

Dat heeft uiteraard een reden. Meerdere redenen, eigenlijk.

Allereerst is het resort met haar 16 vierkante kilometer aan skiterrein het op één na grootste skigebied van heel Canada. Het moet daarin alleen Whistler voor zich dulden.

Daarnaast valt er hier maar liefst 5,6 meter sneeuw per jaar, maar schijnt er ook meer dan tweeduizend uur per jaar de zon. Een opmerkelijke combinatie waaraan het Sun Peaks Resort zijn naam heeft te danken.

En dan die ligging in het hart van British Columbia… Dagjesmensen en dergelijke komen hier niet, want de dichtstbijzijnde stad, Kamloops, ligt ruim 50 kilometer verderop.

Kortom: een ideale wintersportbestemming voor échte liefhebbers.

Sun Peaks Resort
Foto: Kelly Funk Photography via Sun Peaks Resort

Wat kan ik doen in Sun Peaks Resort?

We kunnen er lang en kort over praten, maar de meeste mensen komen hier uiteraard om te skiën. Sun Peaks wordt tenslotte niet voor niets omringd door drie majestueuze bergen: Tod Mountain, Sundance Mountain en Morrissey Mountain. Eerstgenoemde is van dit trio de grootste.

Het resort beschikt in totaal over zo’n dertien liften die je naar verschillende plekken op deze bergen brengen. Daar aangekomen vind je in totaal zo’n 100 kilometers aan piste die behóórlijk uitdagend zijn. Je moet dus wel enige kennis van zaken hebben wil je hier aan een afdaling beginnen.

Maar er is meer. Ook langlaufers treffen hier genoeg van hun gading, terwijl gezinnen met kinderen zich waarschijnlijk uitstekend vermaken bij Tube Time.

Het dorpje zelf mag er ook zeker zijn. Het resort staat niet bepaald bekend om zijn wilde après-ski-taferelen, maar er zijn wel prima restaurants – en bovendien is de sfeer in het dorp behoorlijk idyllisch.

Sun Peaks Resort
Foto: Kelly Funk Photography via Sun Peaks Resort

Wat is de beste tijd van het jaar om Sun Peaks Resort te bezoeken?

Veel mensen bezoeken het resort in de winter. Sun Peaks Resort opent doorgaans op 19 november en is dan het eerste resort van British Columbia dat haar deuren opent.

De beste tijd van het jaar om te skiën, is volgens de kenners de maand januari, waarin de kwaliteit van het sneeuw een hoogtepunt heeft bereikt. De boel sluit vervolgens in april – wanneer de warme dagen in aantocht zijn.

Het resort is echter ook tijdens de zomer een supergave bestemming. Bezoek Sun Peaks en omgeving bijvoorbeeld wanneer de bergen in bloei staan voor een waar spektakelstuk.

Sun Peaks Resort
Foto: Reuben Krabbe via Sun Peaks Resort

Hoe kom ik hier?

Plannen om Sun Peaks te bezoeken? Dat kun je doen vanuit Vancouver. Dit is wellicht vier uur rijden, maar het is simpelweg de meest dichtstbijzijnde écht grote stad.

De middelgrote plaats Kamloops ligt op ongeveer 45 minuten en beschikt over een vliegveld waar vluchten van onder meer AirCanada en WestJet landen. Dit kan ook een interessante optie zijn wanneer je iets minder lang wilt rijden.