Afrika Only Amerika Only

De Sunwapta Falls is de mooiste waterval van Jasper National Park

Sunwapta Falls
Foto: Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

18 meter hoog, 9 meter breed, erg goed te zien én omringd door een fabuleuze natuur die zijn weerga niet kent. De Sunwapta Falls mag dan iets minder worden bezocht dan de Athabasca Falls, maar wij vinden dit de mooiste waterval van Alberta. Oh – en hadden we al gezegd dat de kleur van het water opvallend blauw is?

Langs de wereldberoemde Icefields Parkway, die Jasper National Park en Banff National Park met elkaar verbindt, vind je meer bezienswaardigheden dan je tijdens één reis door Canada kunt bezoeken.

Maar als je met deze roadtrip bezig bent: stop in ieder geval even bij deze watervallen, wil je? Hij is makkelijk bereikbaar en het zou zonde zijn als je er niet minstens even een fotootje van maakt.

🇨🇦 Lees ook Dit is Jasper National Park: het grootste nationale park in de Canadese Rockies

Sunwapta Falls

Wat is de Sunwapta Falls?

De Sunwapta Falls is een waterval waarbij het water van de Athabasca-gletsjer zo’n 18 meter naar beneden stort.

Of watervallen, moeten we eigenlijk zeggen.

Men maakt hier namelijk onderscheid in de Upper Sunwapta Falls en de Lower Sunwapta Falls. Het gaat om hetzelfde water, maar goed. Voor de duidelijkheid.

Sunwapta Falls

Hoe kom ik bij de Sunwapta Falls?

De Upper Sunwapta Falls is de waterval die de meeste reizigers zien. Dat komt doordat dit deel erg toegankelijk is en vlakbij een parkeerplaats ligt. Je ziet de waterval hier – niet geheel verrassend – van bovenaf.

Desondanks is ook de Lower-variant niet heel lastig bereikbaar. Doe hiervoor een korte en beboste wandeling van iets meer dan een kilometer. Zeker de moeite waard!

Sunwapta Falls
Foto: Jeff Lewis Photography via Tourism Jasper

Wanneer kan ik deze waterval het beste bezoeken?

Plannen om de watervallen te zien? Doe dit dan, als het toevallig zo uitkomt, bij voorkeur tegen het einde van de lente en aan het begin van de zomer.

Dit omdat de sneeuwsmelting dan op zijn hoogtepunt is. Dat leidt tot meer water in de waterval. Wel zo prettig wanneer je het thuisfront jaloers wilt maken met spectaculaire beelden.