Amerika Only

Dit is Mount Tod: de hóógste berg rondom Sun Peaks, British Columbia

Foto: Kelly Funk via Sun Peaks Resort
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

…en hij is te beklimmen! Check hier hoe je dat doet, want vanaf Mount Tod, of Tod Mountain, heb je een fabuleus uitzicht over het resort Sun Peaks én de schitterende, omringende omgeving.

Maak kennis met Sun Peaks, British Columbia. Een populair skioord waar tussen november en april duizenden Canadezen én toeristen op afkomen.

Dat doen ze dan met name voor de wintersport, hoewel er in dit skigebied meer valt te beleven dan dat. Tubing en bijlwerpen, bijvoorbeeld.

🇨🇦 Lees ook Een typisch Canadese sport beoefenen? Probeer bijlwerpen!

Tod Mountain
Foto: Kelly Funk via Sun Peaks Resort

Wat voor berg is Tod Mountain?

Sun Peaks wordt omringd door drie grote bergen. Dit zijn de Morrissey Mountain, de Sundance Mountain en dus Mount Tod – soms ook wel Tod Mountain genoemd. Laatstgenoemde is, zoals gezegd, het hoogst van allemaal: 2.152 meter, schoon aan de haak.

Vanuit het Sun Peaks resorts vind je in totaal dertien skiliften die je naar verschillende plekken op deze bergen kunnen brengen. Je vindt daar ruim 100 kilometer aan uitdagende pistes. Genoeg voor de wintersportliefhebber, lijkt ons.

Tod Mountain
Foto: Kelly Funk via Sun Peaks Resort

Hoe kom ik op de top van de berg?

Mount Tod is te beklimmen. Sterker nog: je vindt achttien hikes op alleen al deze berg. Een combinatie daarvan brengt je naar de absolute top.

Dat is echter niet makkelijk. Het kost je een wandeling van in totaal zo’n 11 kilometer die je uitsluitend in juni, juli, augustus of september kunt doen. Je hebt ongeveer vier uur de tijd nodig voor de heen- en terugweg.

Het scheelt daarbij wel aanzienlijk dat je tot een hoogte van 1.860 meter een skilift kan pakken. Het gaat dan om de Sunburst Express Chairlift: een toffe trip naar boven terwijl je onder je voeten mountainbikers en mogelijk wildlife voorbij ziet komen.

De lift brengt je naar de Sunburst Lodge. Je moet hiervandaan de resterende 292 meter naar boven toe zien af te leggen.

Dat doe je via een aaneenschakeling van trails – te weten de volgende:

Trail 2
Trail 5
Trail 6
Trail 5
Trail 10
Trail 7
Trail 11
Trail 9

Je loopt hierbij over verschillende steile stukken, maar ook onder een andere skilift door: de Crystal Chairlift. Wat daarbij opvalt, is de grote hoeveelheid bloemen die je onderweg tegenkomt. Al met al is Mount Tod een erg fotogenieke berg…

Maar uiteraard vind je bovenaan Mount Tod letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt van deze wandeling. De top is voorzien van een zogenoemde Summit Marker met daarop de hoogte van de berg (2.152 meter), maar je ziet ook meteen de beloning voor al je moeite: een geweldig uitzicht over misschien wel het mooiste berggebied van British Columbia.

Tod Mountain
Foto: Sam Loxton via Sun Peaks Resort

Hoe start ik met de wandeling naar Tod Mountain?

Interesse in een hike naar de top van Mount Tod? Start dan in de Village Day Lodge. Je kunt hier de tickets voor toegang tot de bergen, die je online kunt bestellen, afhalen.

Je vindt er ook kaarten met daarop de verschillende wandelroutes. Onderweg kun je eigenlijk niet zonder.

Bron: Outdoor Vancouver