Afrika Only Amerika Only

Tof om te zien: het Neon Sign Museum in Edmonton

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Deze expositie bestaat uit twintig ouderwetse neonborden die ooit door heel Edmonton hingen. Een garantie voor gave neon sign foto’s, zeker wanneer het buiten donker is.

Edmonton in de provincie Alberta is een van de grootste steden van Canada. 

De plaats ligt, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld Ottawa en Toronto, best noordelijk. Het krijgt in de winter te maken met lange en donkere nachten. Verlichting is daardoor niet bepaald een overbodige luxe.

Het is een van de redenen achter het feit dat veel ondernemingen in en om Edmonton hun gevels ooit voorzagen van allerlei neonreclames. 

Tuurlijk – Edmonton is geen tweede Las Vegas of iets dergelijks. Maar neon maakte destijds wel deel uit van de identiteit van de stad. Lokale restaurants, maar ook grote theaters: alle businesses hadden minstens één bord om de aandacht van bezoekers te trekken.

Door de jaren heen werden er nieuwe aandachtstrekkers bedacht en raakte neon steeds meer op de achtergrond. Uiteindelijk verdween het fenomeen grotendeels uit het straatbeeld.

Neon Sign Museum in Edmonton

Dit is het Neon Sign Museum

Zonde – zo vond een groep neon-minnende Canadezen. 

Neon maakte tenslotte toch lange tijd deel uit van Edmonton historie. En dus begon men met het opduiken en restaureren van oude, ongebruikte neonborden.

Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Neon Sign Museum. Dat is geen museum in de traditionele zin van het woord. Er is geen expositie of iets dergelijks. In plaats daarvan koos men ervoor om de borden aan de zijkant van een loods aan 104th Street op te hangen, zodat iedereen ze daar gewoon kan bekijken.

Neon Sign Museum in Edmonton

Zo kom je er

…en daar hangen ze borden dus nog steeds. Ze vormen vooral ’s avonds een bijzonder schouwspel. De kans is groot dat je hier toeristen ziet staan die er naarstig foto’s en video’s van maken.

Zelf zien? Dat kan. Je vindt het Neon Sign Museum op 10405 104 Street NW in Edmonton, Alberta. Dat ligt overigens vlakbij het stadion Rogers Place.

🇨🇦 Lees ook Aanrader: een treinreis van Toronto naar Edmonton