Afrika Only Amerika Only

Aanraders voor een roadtrip: de Top of the World Highway

Top of the World Highway Yukon
Government of Yukon via Travel Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De Top of the World Highway van het Canadese Yukon naar het Amerikaanse Alaska gaat dwars over een bergrug en is één grote aaneenschakeling van ooh’s en aah’s. Must-do!

Top of the World Highway Yukon
Government of Yukon via Travel Yukon

Wat is de Top of the World Highway in Yukon?

De Top of the World Highway is een route van West Dawson in Yukon naar Tok in Alaska.

Ze heeft haar naam te danken aan het feit de weg over een behóórlijk hoge bergrug loopt. De Top of the World Highway is in totaal 127 kilometer lang en werd in 1955 aangelegd.

🇨🇦 Lees ook Waarom is Yukon geen provincie, maar een territorium?

Top of the World Highway Yukon
Government of Yukon

Wat zie ik tijdens de Top of the World Highway in Yukon?

Plannen om de Top of the Highway te rijden? Goed idee!

We gaan er even vanuit dat je in Yukon begint, waardoor je achtereenvolgens de volgende bezienswaardigheden tegenkomt.

George Black Ferry

Deze veerpont loodst je niet alleen over de Yukon River, maar geeft je ook een geweldig uitzicht over de weidse omgeving.

Heb je iets meer tijd nodig om de omgeving goed in je op te nemen? Stop dan bij kilometerpaal 14 voor een korte wandeling naar een nóg beter uitkijkpunt over de Yukon River.

Castle Rock

Castle Rock is een enorm gesteente dat met een béétje fantasie wel iets van een kasteel wegheeft. Het is een garantie voor toffe foto’s. Vooral in de herfst, wanneer het hier stikt van de cranberry’s en bosbessen.

Je vindt Castle Rock bij kilometerpaal 56.

Clinton Creek Hideaway

Iets verderop, bij kilometerpaal 59, ligt Clinton Creek Road. Daar is in wezen niet zo heel veel te zien, maar je vindt er wel de Clinton Creek Hideway: een accommodatie bestaande uit onder meer verschillende privé-cabines.

Ideaal voor een overnachting in de wildernis!

Hoogste punt

Het letterlijke hoogtepunt van de Top of the World Highway ligt bij kilometerpaal 104. Je bevindt je hier op 1.376 meter hoogte.

Vergeet niet hier te stoppen voor een schitterend, panoramisch uitzicht.

Little Gold

Vlak na het hoogtepunt kom je bij Little Gold: de grensovergang met de Verenigde Staten. Het is de meest noordelijke grenspost van Noord-Amerika. Hiervandaan kun je doorrijden naar het plaatsje Chicken (wat een naam) voor een korte stop, voordat je doorrijdt naar het eindpunt Tok.

Top of the World Highway Yukon
Government of Yukon

Wanneer kan ik de Top of the World Highway in Yukon het beste rijden?

De Top of the Highway rijden moet tussen mei en september. Hij is namelijk in de winter gesloten. Hou er hierbij rekening mee dat de grenspost van Little Gold alleen is geopend van 09:00 tot 21:00.

Last thing: de Top of the Highway heeft op bepaalde delen géén asfalt. Je hebt hier dus een four-wheel drive voor nodig.

Dit artikel wordt je aangeboden door Travel Yukon.