Afrika Only Amerika Only

Met de trein door de Canadese Rocky Mountains: zó regel je het

Foto: VIA Rail
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Een treinrit van Jasper naar Prince Rupert showt je de meest ijzige hoogtepunten van de Rockies, maar ook de spectaculaire kust van British Columbia. Ook met een trein door de Rocky Mountains? Je regelt het via VIA Rail.

Feitelijk liggen de Canadese provincies British Columbia en Alberta naast elkaar, maar dat is min of meer het enige dat de twee met elkaar gemeen hebben. De ruige klippen langs de Pacifische Oceaan lijken geenszins op de kristalheldere meren en indrukwekkende watervallen die je in bijvoorbeeld Jasper National Park tegenkomt.

Wil je ze combineren? Kijk dan eens naar VIA Rail. Dit is – zeg maar – de NS van Canada en hoewel hun eerste taak natuurlijk het vervoeren van passagiers van A naar B is, hebben ze verschillende routes die een attractie an sich zijn.

Trein Rocky Mountains
Foto: VIA Rail

Hoe ziet de route eruit?

We doelen in dit artikel op de route tussen Jasper in Alberta en Prince Rupert in British Columbia – of andersom. De afstand tussen de twee bestemmingen is 1.160 kilometer en de trein stopt onderweg alleen in de plaats Prince George. Ze hebben hier wat met prinsen, blijkbaar.

De trein doet er in totaal één dag, acht uur en veertig minuten over.

Trein Rocky Mountains
Foto: VIA Rail

Wat zie ik tijdens zo’n reis per trein door de Rocky Mountains?

Een van de meest indrukwekkende dingen die je onderweg tegenkomt, is – hoe vreemd dat ook klinkt – het beginpunt. Jasper ligt tenslotte middenin Jasper National Park en dat park is meer dan terecht toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hoge pieken, turquoise meren en heldere sterrennachten: je ontdekt het allemaal wanneer je in het nationale park verblijft.

De tussenstop Prince George mag er ook zijn, hoewel je hier iets minder ijs kan verwachten. Deze stad wordt namelijk omringd door weelderige rivieren en regenwouden.

Vanuit Prince George rijdt de trein je door de ruige landschappen van British Columbia. Je belandt uiteindelijk in Prince Rupert. Hiervandaan trekken verschillende trails door de overweldigende natuur, hoewel je ook kunt kiezen voor een bezoek aan de Khutzeymateen Grizzly Sanctuary of het Museum of Northern BC.

🇨🇦 Lees ook Dit is Jasper National Park: het grootste nationale park in de Canadese Rockies

Trein Rocky Mountains
Foto: VIA Rail

Hoe regel ik zo’n reis per trein door de Rocky Mountains?

De treinreis van Jasper naar Prince Rupert is te boeken via de website van VIA Rail.

In tegenstelling tot veel andere treinroutes die lange afstanden afleggen, is het bij deze route niet mogelijk om een slaapcabine te boeken. De enige klasse die beschikbaar is, is Economy.

Dat neemt niet weg dat de stoelen ruim zijn en dat je dankzij de grote ramen alle kans hebt om de scenery in je op te nemen. Bovendien zijn ze zo verstelbaar dat ze ook uitstekend functioneren als bed.