Amerika Only

Aanrader in Canada: een treinreis van Montreal naar Senneterre

Treinen in Canada
Foto: VIA Rail
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De ietwat Europese flair van Montreal combineren met de natuurlijke grandeur rondom Senneterre? Neem een van de treinen in Canada, bijvoorbeeld die van VIA Rail, en vergaap je onderweg aan de móóiste bestemmingen van de provincie Quebec.

Nu vinden wij Montreal een hele toffe stad hoor – begrijp ons niet verkeerd.

Maar het is ook wel weer zonde als je te lang in zo’n metropool blijft hangen. De Franstalige provincie Quebec biedt tenslotte zoveel meer.

Dé manier om te zien wat dat dan precies is? Wij gaan voor de trein – en in het bijzonder voor de rit van Montreal naar Senneterre.

Treinen in Canada

Treinen in Canada: hoe ziet de route eruit?

Stap daarvoor op bij het Montreal Central Station en laat je all the way naar Senneterre in de regio Abitibi-Témiscamingue in het noordwesten van Quebec brengen. Deze route beslaat 717 kilometer; de trein doet er in totaal 11 uur en 25 minuten over. Onderweg stop je alleen in Harvey.

Treinen in Canada
Foto: Pierdelune via VIA Rail

Wat zie ik onderweg?

De trip van Montreal naar Senneterre wordt door spoorbeheerder VIA Rail zelf gezien als een van de mooiste treintrips van Canada. De variatie die je onderweg tegenkomt speelt daarin een grote rol. De trein rolt onder meer door verschillende reservaten van de First Nation, maar ook door schitterende landschappen.

Allereerst zie je de heuvelachtige countryside van de Saint Lawrence Valley, rijk aan rivieren en rollende velden.

Zodra je Mauricie inrijdt, wordt dit alles echter ingeruild voor dichte en indrukwekkende bossen.

De regio Abitibi-Témiscamingue is eveneens erg bosrijk, hoewel het hier gaat om boreale bossen vol dikke naaldbomen.

En zodra je Senneterre zelf nadert, is het helemaal raadzaam om oplettend te zijn. De kans is namelijk groot dat je vanuit de rijdende trein een kariboe, zwarte beer of eland spot.

Treinen in Canada
Foto: VIA Rail

Treinen in Canada: hoe regel ik zo’n reis?

Een kaartje voor zo’n reis koop je via VIA Rail. Qua klassen kun je alleen kiezen uit Economy Class: de route is niet lang genoeg voor slaapplaatsen.

Voordeel daarvan is wel dat de prijzen affordable en de stoelen ruim zijn. Je kunt bovendien aan boord eten bestellen.

Dit artikel word je aangeboden door VIA Rail.