Afrika Only Amerika Only

Roadtrips door Canada: de Viking Trail in Newfoundland en Labrador

Viking Trail Canada
Foto: Barrett & MacKay Photo via Newfoundland and Labrador Tourism
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

In samenwerking met de Canadese camperverhuurder Fraserway delen we iedere maand een toffe roadtrip langs de mooiste bestemmingen van Canada. Dit keer is dat de Viking Trail door Canada – in Newfoundland en Labrador.

We zeggen het maar gewoon: de Viking Trail is een beetje een rare roadtrip.

Je ziet er namelijk geweldige fjorden, maar ook overblijfselen van Vikingen (vandaar die naam!) die hier duizend jaar geleden rondwaarden. IJsbergen, maar ook nationale parken die regelrecht uit een willekeurig prentenboek lijken te komen.

Nu we er wat beter over nadenken, zijn fjorden en Vikingen eigenlijk helemaal niet zo’n onlogische combinatie…

Anyway – de Viking Trail is een van de meest indrukwekkende roadtrips in het oosten van Canada en wat ons betreft het levende bewijs voor het feit dat je voor waanzinnige natuur écht niet per se naar Alberta of iets dergelijks hoeft te gaan.

🇨🇦 Lees ook Roadtrips door Canada: de Pacific Rim Highway op Vancouver Island

Viking Trail Canada
Foto: Dru Kennedy Photography via Newfoundland and Labrador Tourism

Hoe loopt de route van de Viking Trail door Canada?

Deze route door de Canadese provincie Newfoundland en Labrador start in Deer Lake en eindigt in Saint Anthony, zo’n 430 kilometer verderop. Je hebt dus minstens een dag nodig om er in volle glorie van te kunnen genieten.

Viking Trail Canada
Foto: Barrett & MacKay Photo via Newfoundland and Labrador Tourism

Wat zie ik tijdens de Viking Trail door Canada?

Check hieronder een aantal hoogtepunten tijdens deze roadtrip.

Gros Morne National Park

Gros Morne klinkt een béétje als een Vikingenvertaling van goedemorgen, maar niets is minder waar. Het betekent in het Frans zoiets als grootste alleenstaande berg. Maar goed. Lekker belangrijk.

Veel beter om te weten is dat dit park, dat overigens meer dan terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, een immens doch schitterend park is vol ruige kusten, hoge kliffen, groene weiden en meer. Erg indrukwekkend.

Port au Choix

De Viking Trail is weliswaar een roadtrip voor natuurliefhebbers, maar ook reizigers met een bovenmatige interesse in archeologie vinden hier veel van hun gading.

Port au Choix is wat dat betreft een must-see. Je vindt er de zogenoemde burial grounds van drie verschillende inheemse volken.

We zeiden toch dat dit een gevarieerde roadtrip is?

L’Anse aux Meadows

Nog zo’n historisch dingetje. Bij L’Anse aux Meadows kwamen Leif Erikson en zijn vikingvrienden aan vóór er ook maar iemand wist wie Christopher Columbus was. Niet missen.

Saint Antony

Saint Anthony is het eindpunt van de trip: een ruig vissersdorp dat perfect is voor het spotten van zowel walvissen als ijsbergen.

Viking Trail Canada
Foto: Dru Kennedy Photography via Newfoundland and Labrador Tourism

Hoe kan ik de Viking Trail van Canada het beste rijden?

Start je trip bij een van de depots van Fraserway, want een trip als deze maak je uiteráárd in een camper. Doe dat in dit geval in Halifax.

Rij hiervandaan naar North Sydney in Nova Scotia om de veerboot te pakken naar het eiland Newfoundland en ga vervolgens naar het startpunt van deze route: Deer Lake.

Let wel: dit is een behoorlijk omvattende reis. Voor de gevorderde Canada-reiziger, zeg maar.

Dit artikel word je aangeboden door Fraserway.