Amerika Only

Welkom in Banff: een van de leukste dorpjes in heel Canada

Wat te doen in Banff
Foto: Mike Seehagel via Travel Alberta
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Montreal, Toronto en Vancouver stelen als stedelijke topbestemmingen vaak de show. Wij zijn echter ook fan van kleine, Canadese dorpjes. En Banff is daar misschien wel het allerbeste voorbeeld van. Check hieronder wat er is te doen in Banff!

Dat komt – uiteraard – in eerste instantie doordat het park wordt omringd door een van de mooiste nationale parken ter wereld: Banff National Park.

Maar Banff zelf mag er ook zeer zeker zijn. Het is een typisch bergstadje met vriendelijke locals, sfeervolle bars en dito restaurants in een idyllische setting. Iets dat regelrecht van een ansichtkaart lijkt te komen. Niet missen als je voor het eerst naar Canada gaat!

Wat te doen in Banff
Foto: Mike Seehagel via Travel Alberta

Wat is dit voor bestemming?

Banff werd in 1884 gesticht door medewerkers van de Canadian Pacific Railway en werd eigenlijk al meteen gepromoot als een subliem oord voor toeristen. Dat kwam omdat het werd gezien als een kuuroord – met verschillende warmwaterbronnen in de nabije omgeving.

De omgeving is misschien veranderd, maar het dorp trekt nog altijd hordes toeristen naar zich toe. En terecht. Downtown is een uiterst interessante aaneenschakeling toffe restaurants, bars en shops, maar ook kunstgalerijen en spa’s.

Dat alles is goed met elkaar te combineren, want het stadje is behoorlijk walkable. En als je tóch geen zin hebt om te lopen, is er ook nog een goed openbaar vervoersysteem.

Wat te doen in Banff
Foto: Banff & Lake Louise Tourism/Paul Zizka

Wat kan ik doen in Banff?

Om te beginnen – winkelen. Downtown, en in het bijzonder Banff Avenue, telt verschillende leuke shops waar je je best even kunt vermaken. Souvenirshops zoals A Bit Of Banff en About Canada, bijvoorbeeld. Of sportspecialisten als Abominable Ski & Sportswear. En ook Canada’s oudste bedrijf heeft hier een filiaal: Hudson’s Bay Company.

Ook leuk: het assortiment interessante restaurants. The Grizzly House is hier misschien wel het beste voorbeeld van: een fonduespecialist waar je ook hert en bizon kan eten.

En over bizons gesproken: in The Bison kun je terecht voor seizoensgebonden menu-items op een terras met een fabuleus uitzicht op de naburige natuur.

Heb je liever iets eenvoudigers? Check dan de pizza’s en biersoorten van Bear Street Tavern. Deze laid-back tent is niet moeilijk te vinden, want hij ligt naast de deur.

Je kunt ook de historie van de streek ontdekken in het Banff Park Museum National Historic Site of aan boord stappen van de Banff Gondola om de Canadese Rockies van bovenaf te zien. En we kunnen er natuurlijk niet omheen: het fenomenale Banff National Park ligt om de hoek.

🇨🇦 Lees ook Deze 5 bestemmingen mag je NIET missen in Banff National Park

Wat te doen in Banff
Foto: Célestine Aerden via Travel Alberta

Hoe bezoek ik deze bestemming?

Banff bezoeken doen veel reizigers tijdens een roadtrip door onder meer de provincie Alberta en in combinatie met bestemmingen als Calgary en Jasper.

Once again: het is een prima uitvalsbasis voor het nationale park, maar zorg dat je ook genoeg tijd uittrekt voor de stad zelf.